НОВИНИ

Русенци са недоволни от въвеждането на PCR тест при влизане в България

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 28.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изискването за PCR тестове при влизане в страната ни от утре породи недоволство в Русе. От една страна - от таксиметрови шофьори, които редовно превозват пътници до летището в Букурещ и смятат, че това ще оскъпи двойно курсовете им и ще доведе до фалити. От друга страна това ще ограничи и възможността за ходене на пазар в Румъния.

От утре всички наши сънародници, които пристигат от Румъния, ще бъдат посрещани на границата от екип на РЗИ и ако нямат отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Засега мярката важи до 30 април. Таксиметровите шофьори, които пътуват до летището в Букурещ обаче не са съгласни с нея. Настояват и за тях да се направи изключение, защото водачите на автобуси и товарни автомобили преминават границата без PCR тестове. В противен случай курсовете им от 90 лева ще се увеличат на 190. Новата мярка ще спре и хората, които често ходят на пазар в Гюргево, откъдето най-често пазаруват плодове, зеленчуци и лекарства, защото са по-евтини.

Задължителният PCR тест ще откаже Кремена Митева да ходи до летище „Хенри Коанда", за да посреща близките си, защото ще ѝ струва 100 лева повече.

А за собствениците на таксиметрови фирми противоепидемичната мярка означава фалит. Заради пандемията правят най-много по два курса седмично до Букурещ. Преди КОВИД кризата са имали по 50.

„Проблемът е, че не много колеги са готови да си вадят PCR тест. Това означава, че ние в случай на наплив можем не повече от пет курса да обслужим на ден и ще останат необслужени клиенти по летищата", коментира Даниел Донев - собственик на таксиметрова фирма.

Заради задължителния PCR тест по-скъпо ще излезе и пазаруването в Румъния. Много наши сънародници редовно посещават пазара в Гюргево през почивните дни, защото на него могат да намерят от пиле мляко на изгодни цени.

Румънските търговци също са разочаровани, че до края на април няма да чуват българска реч на пазара. Казват, че заради ковид кризата продажбите им са намалели и все по-трудно се справят с конкуренцията на големите хранителни вериги.

Автор: Даниела Димитрова / РТВЦ-Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова
Борисов: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова
16 000 души от образованието са се тествали за коронавирус досега, започна и ваксинацията
16 000 души от образованието са се тествали за коронавирус досега, започна и ваксинацията