НОВИНИ

Как ще учат децата след връщането на всички класове в училище

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:08, 28.01.2021 (обновена)
18730
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След като всички класове от 5-и до 12-и се завъртят присъствено за по две седмици до 17 март, има вариант това да се повтори отново. Яснота ще има в началото на март, каза за "По света и у нас" заместник-министър Таня Михайлова.

В най-голямото столично училище - 18 СУ "Уилям Гладстон", очакват на 4 февруари 7-и, 8-и и 12-и клас. Никой не спори, че те трябва да се върнат първи.

Според мен е справедливо, тъй като 7-и, 8-и и 12-и клас наистина имат най-голяма нужда, 7-и и 12-и имат външни оценявания, съответно НВО и ДЗИ, 8-и клас в повечето училища изучават интензивно чужд език, каза Десислава Николова, зам.-директор на 18-о СУ.

Две седмици след тях, на 18 февруари на училище ще тръгнат 5-и, 10-и и 11-и клас. Защо бяха избрани точно тези класове? Пети клас са най-малките и нямаха време да се адаптират към различните преподаватели и кабинети.

Те бяха много малко присъствено, за да се получи тази адаптация, все още нямат и тези навици за самостоятелно учене, така че това наистина е безспорно, че трябва да бъдат в класната стая, каза Таня Михайлова, зам.- министър на образованието и науката.

10-и клас пък е последният на Първи гимназиален етап, предстои им Национално външно оценяване, а на учениците от Обединените училища - важен избор къде да продължат. 11-и клас е първият ни випуск по новия закон, за първи път тези ученици имат профилирана подготовка, догодина за първи път те ще имат матура по профилиращ предмет.

За един учител винаги е важно всички да бъдат в училище, но когато трябва да намерим баланса и да преценим, наклониха тези доводи, за да бъдат учениците в клас, обясни Таня Михайлова.

Така в третата група последни останаха 6-и и 9-и клас, които тази година нямат важни изпити. С тях отново ще се върнат и дванайсетокласниците, които имат най-кратка учебна година и изпитите им наближават.

Смятам, че добре е направено разпределението, категорична е Десислава Николова, зам-директор на 18-о СУ.

При всяка от тези групи, заедно с началния етап, в училищата ще има около 60-70% от учениците, казват от министерството.

Сградата е голяма, ще можем някъде да преразпределим, където стаите са били по-малки, с оглед на новата ситуация ще преразпределим в по-големи стаи, допълни Николова.

Три са хипотезите след 17 март - продължават да се редуват класовете, минават на онлайн обучение, връщат се всички в клас. Зависи от обстановката.

Напълно реалистично е в началото на март да знаем какво ще следва, каза Таня Михайлова.

Единични са случаите на учители в страната, които няма да се върнат на 4 февруари и ще излязат в отпуск. В 18-о училище такива няма. Колкото до учениците - в цялата страна около 0,09% ще останат онлайн по желание на семействата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: БДЖ разполага с най-добрите локомотиви в света
Борисов: БДЖ разполага с най-добрите локомотиви в света
Българите в Словения ще могат да гласуват в посолството ни
Българите в Словения ще могат да гласуват в посолството ни