НОВИНИ

Избори в пандемия - здравното министерство е готово с мерките (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:32, 28.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Здравното министерство вече е готово с противоепидемичните мерки, по които ще се провеждат парламентарните избори - ваксинацията на членовете на секционни комисии може да започне още през февруари, като всеки член ще получи дезинфектанти и две маски с висока защита. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Всеки член на секционна изборна комисия, който има желание, ще бъде имунизиран. Времето е достатъчно, според министър Ангелов, за да бъде постигнат ефективен имунитет до датата на изборите.

Те са мисля 70000 души, включени като членове на СИК - нашите усилия ще бъдат насочени основно към мобилни секционни комисии, които ще влизат в контакт с лица, поставени в изолация или карантина.

В ковид отделенията ще се гласува с мобилни урни или урна, поставена в самото отделение. На членовете на комисиите ще бъдат раздадени предпазни екипи като на медиците. В избирателните секции ще бъдат поставени машини за филтриране на въздуха.

Мислим да осигурим на всеки член по две такива, въпреки че е необходимо една такава маска и тя може да бъде носена повече от 6-7 часа. Ние ще осигурим две маски, за да подсигурим целия изборен ден, допълни министър Ангелов.

Не считаме, че има някакъв задължителен характер да предлагаме имунизация на хора, които ще отидат да гласуват, тъй като това по никакъв начин не увеличава риска им от заразяване в сравнение с всичко друго, което правят в нормалното си ежедневие, обясни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Здравните правила за изборите през април са почти готови

Строгостта на мерките у нас е вече под 40%, обяви председателят на щаба Венцислав Мутафчийски. Изчислява се като се определя индекса на опасност на разрешените дейности - по скала от 1 до 9.

Само за илюстрация - 1 е да отвориш писмо от пощата, а 9 e да отидеш на бар, обясни проф. Мутафчийски. Понеже много често се споменава колко опасно било в магазините, бих искал да кажа, че те са с индекс 4, по-малките магазини са с индекс 3, допълни той.

Български граждани, които се връщат от чужбина, ще им бъде правен тест у нас, обяви министърът.

Тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършен антигенен тест при влизане или пср тест до 24 часа и съответно при отрицателен резултат карантината ще се вдигне.

Мерките досега дават резултат, според щаба - само три области са в червената зона - Враца, Плевен и Кюстендил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Мангъров пред БНТ за новата си политическа роля
Атанас Мангъров пред БНТ за новата си политическа роля
Откриха прострелян мъж в Пловдив, бил в оръжейния бизнес
Откриха прострелян мъж в Пловдив, бил в оръжейния бизнес