НОВИНИ

Здравните правила за изборите през април са почти готови

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:28, 28.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Мерките дават резултат - само три области в страната са в червената зона. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на националния оперативен щаб. Затова и обещаното разхлабване на мерките ще се състои, както бе решено преди дни.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори - здравните правила са почти готови. Предвижда се всеки член на секционна комисия да получи по две маски с висока защита.

И тази седмица имаме спад на 14-дневната заболеваемост, отбелязаха от щаба - 125 на 100 000. Проблем за системата ще има, ако отново се качим над 200 души на 100 000. Тогава се очаква ново затягане на мерките.

Трудните разговори между Европейската комисия и производителите на Оксфордската ваксина не е ясно как ще се отразят на очакваните доставки у нас, но вместо през март, ние очакваме първата доставка още през февруари.

Ако има достатъчно ваксини е възможно масовата имунизация да започне по-рано - още в края на февруари.

Според д-р Николай Брънзалов от Българския лекарски съюз между 10 и 20 ваксини на ден ще могат да поставят средно личните лекари при масовата имунизация.

Здравното министерство вече е подготвило противоепидемичните правила за изборите през април. Най-важната задача е да бъде осигурена защита на членовете на секционните комисии.

"Включително и маски с висока степен на защита. Като мислим да осигурим на всеки член по две такива", каза здравният министър.

"Със сигурност ще предложим имунизация на хората, които участват в подвижните избирателни секции", допълни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

България е 27-ма по заболеваемост и 11-та по смъртност в ЕС.

Здравната система успява да се справи при заболеваемост от 120 на 100 000 души население обясни Ангелов.

Ако заболеваемостта тръгне нагоре мерките ще бъдат затегнати отново, обясни Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали изпотрошиха закъсали в преспите автомобили във Варненско
Вандали изпотрошиха закъсали в преспите автомобили във Варненско
АПИ: Остава усложнена обстановката в Добрич и Варна
АПИ: Остава усложнена обстановката в Добрич и Варна