НОВИНИ

Спасиха мъж, изгубил се в Осоговска планина

bnt avatar logo
от БНТ
10:11, 28.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Планинските спасители от Кюстендил успяха да помогнат на изгубил се мъж в Осоговска планина. Той излязъл да кара моторна шейна сам в планината, но заседнал в преспа и заради лошото време загубил ориентация. Бързата реакция на спасителите и добрата екипировка спасили живота на 32-годишния мъж.

Младият мъж се качил с моторната си шейна на връх Човека и от там се спуснал към Лева река. В следобедните часове обаче се изгубил и позвънил на Планинската спасителна служба за помощ.

"Получих сигнал, че бедства човек на връх Човека. Поради влошаване на атмосферните условия - падане на мъгла, снеговалеж и вятър, се губи и може би от около 4 ч. започва да ходи пеша, тъй като моторната шейна се обръща и не може да движи. Около 3 часа ходи", каза планинският спасител Христо Абаджиев.

Откриха невредим мъж, излязъл на разходка с шейна в Осоговската планина

Районът е изключително трудно достъпен и със стръмни склонове. Три групи спасители с общо 5 моторни шейни и медицинско лице участвали в акцията по издирване. Открили мъжа в добро състояние.

"Много уморен, мокър, лека хипотермия, измръзване", каза планинският спасител Христо Абаджиев.

Мъжът е бил с добра екипировка за каране на шейна, но е и за дълъг период в планината. Спасителите са категорични, че не е разумно да се кара шейна при влошени условия, още повече сам.

"За мен е много опасно, защото всичко може да се случи - може да се заглави, може да паднеш от шейната, да си счупиш нещо", каза планинският спасител Радослав Наков.

Спасителите съветват туристите, които се разхождат в планината или практикуват зимни спортове да казват на свои близки или на хижарите в кой район планират да се движат.

Автор: Йорданка Бакалска и Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски таксиметрови шофьори настояват за изключение при преминаване през границата
Русенски таксиметрови шофьори настояват за изключение при преминаване през границата
Непочистени пътища и 2 села без ток в Каварненско
Непочистени пътища и 2 села без ток в Каварненско