НОВИНИ

НЗОК плаща импланти за епилептици

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 28.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Здраве
Слушай новината

От тази седмица Националната здравноосигурителна каса поема всички методи за лечение на епилепсия, в това число и имплант, който помага за намаляване на честотата на пристъпите при част от пациентите.

Методът с импланта е въведен много отдавна по света. Още през 1988 г. е осъществена първата имплантация при хора, отбеляза в "Денят започва" доц. Красимир Минкин, директор на Центъра по епилептична хирургия в болница "Св. Иван Рилски".

Той допълни, че при пациенти, които не се повлияват от медикаменти, медицината има възможност с миниатюрен уред, подобен на пейсмейкърите, да промени епилепсията, като я направи по-лека и да намали честотата на пристъпите.

За първи път този метод се използва в България през 2003 г. инцидентно при трима пациенти, но след това около 10 години подобни имплантации не се правят.

"Причината беше, че нямаше център, който да го прави, тъй като имплантирането не се прави във всички неврохирургии. Пациентите предварително трябва да бъдат специално изследвани, да бъдат подготвени, да бъдат опитани по-ефективни методи и ако те не успеят - тогава да се пристъпи към това скъпо лечение, което не е най-ефективното, но е последната надежда за някои от пациентите", обясни д-р Минкин.

Той каза, че самата интервенция е лесна и не скъпа, но цената на импланта е около 40 000 лв.

На този етап от НЗОК са одобрени 10 пациенти.

Доц. Минкин не изключи възможността за злоупотреби поради цената на импланта, като подчерта, че към тази манипулации трябва да се подхожда изключително само при хора с много тежка епилепсия, да им бъде направено изследване, което да отхвърли всички останали възможности, тъй като резективната хирургия, която е много по-евтина, е много по-ефективна и чрез нея може да се постигне пълен контрол на пристъпите при 70% от пациентите.

Имплантирането не се препоръчва при деца под 4-годишна възраст. "Обикновено се прави при пациенти от 4- до 40-годишна възраст", каза директорът на Центъра по епилептична хирургия в болница "Св. Иван Рилски".

Епилепсията е сериозен проблем в световен мащаб - около процент от населението на земята страдат от това заболяване. Центърът по епилептична хирургия е достатъчен за страната ни, подчерта доц. Минкин. "Успяваме да изследваме и оперираме тези пациенти, които са подходящи за такова лечение, тъй като, за щастие, тези около 15 000 страдащи от фармакорезистентна епилепсия пациенти в България, една част могат да бъдат излекувани с хирургични методи и да бъдат спрени лекарствата", допълни той.

Доц. Минкин каза, че заради пандемията лечението на пациентите е забавено с около два месеца, но това не е било съдбоносно за тях.

По думите му би било изключително рядко ваксинирането срещу коронавируса да е противопоказно при пациентите с епилепсия.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как богатите станаха по-богати в условията на пандемия?
Как богатите станаха по-богати в условията на пандемия?
Христо Терзийски: Изборите не са предизвикателство за МВР, а опазването на здравето на гласуващите
Христо Терзийски: Изборите не са предизвикателство за МВР, а опазването на здравето на гласуващите