Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Терзийски: Изборите не са предизвикателство за МВР, а опазването на здравето на гласуващите

от БНТ
08:51, 28.01.2021
Чете се за: 04:37 мин.
Политика
Слушай новината

Организацията по изборния процес ще бъде за нас малко по-трудна с оглед условията за спазване на противоепидемичните мерки, иначе за нас няма да представлява трудност организацията, логистиката, охраната на изборните книжа, изборните места и машините. Това заяви в "Денят започва" министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

"Важно е да има доверие към нашите действия. Създаден е вече щаб. Ръководител е главният секретар на Министерство на вътрешните работи, подготвяме необходимите документи за координация с главния прокурор и с прокуратурите по места", каза Терзийски.

За нас няма да бъдат предизвикателство тези избори, а опазването на здравето на хората, участващи в изборните процеси и противоепидемичните мерки, категоричен бе той.

Здравните правила за изборите през април са почти готови

Министърът на вътрешните работи подчерта, че през последните 6 години няма получени сигнали, "че директорите на областните дирекции на МВР оказват някакво влияние с цел увеличаване гласовете на някаква политическа сила" и отбеляза, че докладват при постъпване на сигнали за изборни нарушения.

"Директорите на областните дирекции на МВР са служители с абсолютно богата, дълга и професионална кариера, преминали са през много избори, справяли са се перфектно и това са спекулации", каза министър Терзийски.

Относно битовата престъпност в България той каза, че последните няколко години действията на МВР, които са в изключително тясна координация с прокуратурата, водят до все по-добри резултати.

"Имаме такива случаи, те стават обществено достояние, но знаете ние колко бързо действаме и реагираме за всеки един сигнал, особено за нападения на възрастни хора, при кражби и грабежи", продължи Терзийски.

Дейността на МВР е насочена именно към лицата, които извършват такива противоправни деяния. "Извели сме т.нар. криминален контингент, който се наблюдава и от униформените служители, това са младши полицейските инспектори, които отговарят за дадена територия или за определени населени места и оперативните работници, които наблюдават активните криминалнодействащи лица", каза министърът на вътрешните работи.

Той подчерта, че през последната година имаме намаление в регистрираните престъпления в битовата престъпност.

Министър Терзийски каза, че от 13 март миналата година близо 5000 полицаи са били заразени с коронавирус, в момента на лечение са около 300. Починали са 32-ма души. Заразяването не е задължително да е било по време на изпълнение на служебни задължения, но доста ресурси са отделени за МВР болницата. По думите му процентът на заболелите е сравнително малък.

"В края на миналата година бяха отделени извънбюджетни средства в размер на 7 млн. лв. за закупуване на нова техника и апаратура. В момента започна ваксинацията на лекари - 113 лекари от МВР болница са ваксинирани, около 100 от тях и с втората ваксина", заяви Терзийски.

Приблизително 11 000 служители на МВР ще бъдат ваксинирани, което е около 25%.

"Когато дойдат ваксините и когато дойде моят ред, ще се ваксинирам", категоричен бе Терзийски.

Няма регистрирани телефонни измами, свързани с ваксините.

"Всяка доставка на ваксини е предварително организирана, изчаква се на летище София или на границата и се поема от автомобили на Министерство на вътрешните работи и се прекарва, до където са разпоредили здравните власти, включително Варна и Бургас", каза Терзийски.

Над 3000 досъдебни производства за неспазване на карантината са образувани от 13 март миналата годна досега, съобщи той.

Министърът на вътрешните работи бе категоричен, че няма да има отново затваряне на градовете и изграждане на КПП-та.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НЗОК плаща импланти за епилептици
НЗОК плаща импланти за епилептици
Масови протести в Полша заради забраната за аборти
Масови протести в Полша заради забраната за аборти