Навални остава в ареста

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:36, 28.01.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Алексей Навални остава в ареста в Русия до 15 февруари. Опозиционерът се яви пред московски съд и пожела да бъде освободен предсрочно, но искът му беше отхвърлен. Междувременно бяха задържани още няколко души от най-близкото му обкръжение.

Кратко заседание, до което Алексей Навални не беше допуснат лично, но се включи чрез видеовръзка от следствения арест "Матроска Тишина".

Опозиционерът обжалва задържането си с аргумент, че след ареста му на летище "Шереметиево", Химкинският съд е заседавал в полицейско управление, а не в зала и е решил, че той трябва да остане зад решетките 30 дни.

Преди делото Навални настоя да разговаря с адвоката си.

Знам какви са правата ми и искам да подчертая пред съда, че от момента на задържането си не съм имал възможност да разговарям на 4 очи с адвоката си. Нито в полицейското управление в Химки, нито тук, категоричен е Навални.

Критикът на Кремъл настоя до делото да бъдат допуснати и представители на медиите, които го информираха за задържането на брат му Олег и други негови сподвижници. Сред тях юристът на Фонда на Навални - Любов Собол, Мария Альохина от пънк групата "Pussy Riot" и личният му лекар Анастасия Василева. Докато полицията претърсваше дома на Василева, тя свиреше на пиано, по-късно беше отведена в ареста за 48 часа.

Обвинението на задържаните опозиционери - нарушаване на противоепидемичните мерки по време на протестите в Москва миналата събота.

Организаторите и участниците в нерегламентираните протести са предизвикали реална опасност от разпространение на коронавируса. Има и такива, които е трябвало да са под карантина заради доказано заразяване, но са призовани да дойдат на площад Пушкин, обясни Ирина Волк, говорител на руското вътрешно министерство.

Над 3450 са арестуваните на протестите в подкрепа на Навални (ОБЗОР)

Бяха претърсени и офисите на Навални, както и апартамент, в който в този момент се е намирала съпругата му Юлия.

В заключителното си обръщение към съда, Навални благодари на всички, които го подкрепят и на тези, които в неделя ще отидат на готвените антиправителствени протести.

Всичко, което се случва в момента - с мен, с останалите - всичко това цели да ни уплаши. Но никой не може да ни уплаши, защото истината е, че ние сме мнозинството, каза Навални.

Кремъл обяви, че социалните мрежи ще бъдат санкционирани, ако не премахват съдържание, призоваващо към протести.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започва записването при лични лекари на желаещите ваксиниране
Започва записването при лични лекари на желаещите ваксиниране
Българка в Нова Зеландия: Бързите мерки още в началото са причина за успеха в борбата с COVID-19
Българка в Нова Зеландия: Бързите мерки още в началото са причина за успеха в борбата с COVID-19