НОВИНИ

По време на пандемията българинът обича да спестява

Николай Минков
от Николай Минков
13:01, 28.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Бизнес
Слушай новината

По време на пандемията българинът предпочита повече да спестява вместо да харчи, заради несигурността в утрешния ден, твърди икономистът Георги Вулджев.

"По-скоро статистиката е, че се спестява повече в момента и това е нормално, като реакция на икономическа несигурност. Когато има затворени бизнеси и хората имат по-малко възможности да харчат така или иначе, и са несигурни какво ще се случи с работните им места, те спестяват повече. Проблемът е, че те го правят в депозити, в банкови депозити, които не са най-оптималният вариант. И тук отново си проличава тази разлика между средната класа и работническата, и богатите, че те не са възползват от същите инструменти за спестявания, като богатите - инвестиции в капитал, акции. И съответно техните спестявания носят много по-ниска възвращаемост и дори са на загуба", каза Георги Вулджев.

Георги Вулджев предупреди, че харчовете на правителството за овладяване на икономическата криза не са ефективни и препоръча спешни мерки за насърчаване на бизнеса за разкриване на нови работни места.

"Харченето на пари само по себе си нищо няма да постигне. Първо, защото е много по-неефикасно, много по-неефективно, но и държава като България е пословична с неефективността на държавните си разходи. А не само и ние. Това важи за целия свят, просто в различни степени. Изходът от кризата е наистина да се търси политика, може би чрез инструментите на данъчната политика или чрез други инструменти, която да стимулира инвестициите в частния сектор, защото те трябва да се възстановят, за да може отново да започне създаването на работни места. Това е ключовото", каза Вулджев.

Икономическият анализатор Владимир Каролев предупреди, че с печатане на пари кризата само ще се задълбочи, ще скочи и скритата инфлация.

"От криза не може да се излезе с печатане на пари. С печатане на пари само се създава бъдеща инфлация и бедните ще "изядат дървото", извинявайте, че го казвам това, чрез данък инфлация, който не се вижда, но той е най-опасният данък. Поради което, за да се излезе от кризата, трябва политиците да разберат, че от вируси се умирало и ще се умира и да отворят бизнеса, защото няма как да се възстанови икономиката и на България, и на света. Не става с печатане, става с работа", заяви Каролев.

Вижте целия разговор ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всичко с блокираните спортисти на Белмекен е наред
Всичко с блокираните спортисти на Белмекен е наред
България уреди контроли с финалисти на Евро 2020
България уреди контроли с финалисти на Евро 2020