НОВИНИ

Вандали изпотрошиха закъсали в преспите автомобили във Варненско

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 28.01.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Зимната обстановка постепенно се нормализира. Все още обаче има населени места без ток. Много от пътищата са непроходими, но снегопочистващата техника работи, за да стигне до блокираните от снега села.

Бедстващи хора по пътищата няма. Всички закъсали в преспите са евакуирани.

В района на село Каменар има все още закъсали автомобили от миналата нощ. Някои от тях са станали обект на вандалски набези. Има изпочупени прозорци и странични огледала. Очаква се по-късно през деня автомобилите да бъдат изтеглени, за да може да се изчисти пътната отсечка и да бъде възстановено движението по нея.

Две общини - Суворово и Долни чифлик, са обявили частично бедствено положение.

От рано тази сутрин обаче са отворени главните пътища Варна - Добрич и Добрич - Балчик.

Заради лошото време и снегонавяванията в община Долни чифлик две населени места са откъснати и няма достъп до тях.

"Общината е успяла с верижна техника да осигури стоки от първа необходимост - вода и хляб", каза Стоян Пасев, областен управител на Варненска област.

Все още не е отменено частичното бедственото положение в община Суворово. Някои от пътищата там са непроходими, но се почистват. Електрозахранването навсякъде е възстановено.

Утежнена остава обстановката в Добричка област, където без ток са близо 20 села в общините Добричка, Каварна и Генерал Тошево. Нарушено е и водоснабдяването в областта заради прекъсване на тока в 3 помпени станции.

"Сравнително спокойна нощ, без бедстваща хора. Нямаме бедстващи хора, през нощта се е налагало снегопочистващите фирми да издърпват от пътното платно закъсали автомобили, както имахме подаден един сигнал за жена, която имаше нужда от бърза помощ, с помощта на безопасност и защита на население лекарският екип стигна до населеното място и беше оказана лекарска помощ", каза Соня Георгиева - кмет на Община Добричка.

А с помощта на офроуд група беше спасена бременна жена, закъсала в преспите на пътя Варна - Добрич.

Всички аварийни екипи работят по отстраняването на авариите по електропреносната мрежа в селата без ток. Очаква се в късния следобед всички пътища да бъдат отворени.

Тази нощ температурите паднаха под 0 градуса в цяла Североизточна България и на много места се образува поледица. Затова властите призовават хората да тръгват на път само при крайна необходимост. Ако се налага да пътуват - да шофират с повишено внимание и с автомобили, които са добре подготвени за зимната обстановка.

А в Бургаско - зимната обстановка е значително подобрена. Магистрала "Тракия" е отворена за движение, почистена и подходяща за зимни условия. Остават обаче затворени два пътни участъка. Трасето между село Изворище и град Каблешково и Дюленски проход.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армен Назарян сред блокираните в Белмекен: Тук е топло, има храна, тренивровките вървят
Армен Назарян сред блокираните в Белмекен: Тук е топло, има храна, тренивровките вървят
Здравните правила за изборите през април са почти готови
Здравните правила за изборите през април са почти готови