НОВИНИ

Окончателно: Хората под карантина или в болница ще могат да гласуват в подвижна урна

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:48, 28.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за извънредното положение. Хората, поставени под карантина или в болнично заведение, ще могат да гласуват в подвижна урна.
Само БСП не подкрепи промените. ГЕРБ не застана зад поисканата от ДПС промяна за партийни събрания.

Днес в зала ДПС не успя да събере гласове за това партийните събития на закрито да се провеждат по разпоредбите, важащи за театрални спектакли и кина, т.е. към момента с 30% заетост.

Това се случи въпреки че в сряда в правната комисия ГЕРБ гласува "за" идеята на движението но днес предпочете коалиционния си партньор от "Обединените патриоти", който е "против" това .

Така депутатите записаха, че кампаниите ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки.

ДПС поиска събрания на закрито при капацитет от 30% с мотив, че не би трябвало да е разрешено да се събират толкова хора в концертна зала , но не и за партийна агитация.

Правим това предложение,за да изравним режима,т.е. да дадем шанс и на партиите да могат за събират толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоубизнеса. И го правим, за да не превръщаме всяко партийно събиране и всяка среща с избирателите в концерт, каза Хамид Хамид - зам.председател на ПГ на ДПС.

Обединени патриоти се възпротивиха с аргумента, че запише ли се този текст в закона, ще има нарушения на противоепидемичните мерки и пълни зали със симпатизанти.

Ако във ваш предизборен митинг или събрани в село Х дойда поече от, примерно залата е 100 човека , идват 50 , вие имате право да вкарате в тая зала 30 , другите 20 ще ги върнете ли, попита риторично Александър Сабанов от ПГ на Обединени патриоти.

От БСП отказаха да подкрепят всички текстове в закона извънредното полжение , които засягат изборите с твърдението , че мястото на тези промени е в изборния кодекс.

Мястото на каквито и да е промени, свързани с изборния процес с предстоящите избори е в Изборния кодекс, а не в друг закон. Изборният кодекс е този нормативен акт,който обхваща изцяло материята,свързана с организацията на изборите, каза Филип Попов - секретар на ПГ на "БСП за България".

Управляващите се аргументираха, че мястото на текстовете е точно в закона за извънредното положение, защото в него се посочват начините за гласуване в условията на КОВИД -19.

Смятаме категорично, че в сегашната ситуация е необходимо само да бъдат въведени тези мерки, с които да се даде възможност за възможното нормално упражняване правото на вот на българските граждани. Това не налага на всяка цена трайна уредба в Изборния кодекс, каза Красимир Ципов - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

В сутрешния блок на БНТ вътрешният министър увери, че охраната на изборните секции и машините няма да затрудни МВР и че вече имат готов щаб.

"Ще бъде предизвикателство опазването на здравето, на хората участваши в изборните процеси и противоепидемичните мерки", каза Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.

Според приетите днес поправки, карантинираните ще трябват да заявят желанието си да гласуват в подвижна урна не по -късно от три дни преди изборния ден.Всяко заявление ще се проверява от РЗИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов провери новите локомотиви на БДЖ
Бойко Борисов провери новите локомотиви на БДЖ
Армен Назарян сред блокираните в Белмекен: Тук е топло, има храна, тренивровките вървят
Армен Назарян сред блокираните в Белмекен: Тук е топло, има храна, тренивровките вървят