НОВИНИ

Избори в пандемия: Ще има ли подвижни урни за карантинираните?

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:10, 26.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Политика
Слушай новината

У нас предстоят избори. Много са неизвестните засега за гласуването с подвижни урни на карантинирани и болни от COVID-19, което тревожи част от членовете на секционните комисии.

Не е ясно също дали хората в комисиите ще бъдат ваксинирани предварително.

Досега с подвижни избирателни урни можеха да гласуват хора с трайни увреждания. Броят на този вид секции беше средно между 250 и 350.

Станка Маринова вече е била член на подвижна избирателна секция в Шумен. На предстоящите избори също иска да бъде в състава ѝ. Надява се, че членовете на комисии ще бъдат ваксинирани.

"Не, не се притеснявам понеже ходим с маски, с шлемове. Работя на такова място, където се срещам с много хора. Смятам, че е хубаво всички да бъдат ваксинирани. Понеже и аз ще го направя това нещо", казва Станка Маринова.

С подвижни урни обаче сега ще гласуват и хората под карантина.

"Очакваме предписанията, протокола на министъра на здравеопазването относно стъпките и мерките при произвеждане на парламентарните избори", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

За да се открие подвижна секция, е необходимо поне 10 души от дадена община предварително да са заявили това. Досега не е имало проблеми с организацията на този вот, казват от ЦИК.

"Крайният срок, в който те трябва да бъдат назначени тези СИК-ове, е 10 дни преди изборния ден, в случая е 24 март тази година", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Колко ще са подвижните урни на тези избори е много трудно да се предвиди, защото всичко зависи от епидемичната обстановка. А това създава известно напрежение сред изборната администрация.

Правилата за гласуване с подвижна урна на карантинирани и болни от COVID-19 ще бъдат изработени от ЦИК, но по-късно. Това ще стане след като окончателно бъдат приети промените в Закона за извънредното положение, което се очаква да бъде още тази седмица.

От ЦИК уверяват, че ще подготвят правилата като се съобразят както със законовите промени, така и със здравния протокол от министъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По каква схема учениците от 5. до 12. клас се връщат в училище
По каква схема учениците от 5. до 12. клас се връщат в училище
Най-много безработни в София от началото на пандемията
Най-много безработни в София от началото на пандемията