НОВИНИ

Специално: Къде у нас изследват новите варианти на COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:02, 26.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Здраве
Снимка: Архив
Слушай новината

Новите генетични линии на коронавируса тревожат учените. Има предположения, че британската мутация може да е по-смъртоносна. На този фон се зараждат и съмнения, че бразилският и африканският вариант може да са по-заразни от британския. У нас изследвания за наличие на новите мутации се правят в една лаборатория. В нея обаче може да се изследват по 48 проби седмично.

Вирусолози от Националния център по заразни и паразитни болести продължават да търсят британският, бразилският и африканският вариант на COVID-19 у нас.

"За всяка проба получаваме по 30 000 такива букви. Всяка една буква я приравняваме към световната база данни, която има всички генетични линии, доказани до момента и сравняваме всъщност нашите секвенции със световно откритите", обяснява доц. Иван Иванов, завеждащ лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести.

Изследването отнема около седмица. За момента у нас е открит само британският вариант. Има съмнения, че освен по-заразен, той е и по-смъртоносен.

"Ако преди са умирали 10 човека, сега ако същите 10 човека инфектирани с този щам - ще бъдат 13 смъртните случаи", обясни доц. Иванов.

Дали теорията на британските учени е вярна, предстои да бъде доказано. Африканският вариант вече е засечен в над 20 държави, а бразилският в 7. Стъпил е и в Европа.

"Счита се, че те са по-опасни африканският и бразилският отколкото британският. По-заразни са, но още нямаме официална ифромация дали са по-смъртоносни", каза доц. Иванов.

Вирусолозите очакват подкрепа от здравното министерство. Така ще могат да изследват повече проби за новите варианти на коронавируса.

"Една машина, която трябва да купим. Тя ще ни позволи по-голям брой проби да бъдат пускани наведнъж", допълни доц. Иванов.

Масовото ваксиниране може да предотврати по-сериозното разпространение на новите варианти, казват експерти.

От Зъболекарския съюз отчитат половината от желаещите вече са ваксинирани.

"С доставката на новите ваксини се възобнови процесът на ваксинация. И се надявам, че първа фаза ще приключи в края на този или началото на следващия месец", каза д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз.

Около 10% от фармацевтите у нас са заявили желание да се ваксинират.

"Все още ми се ска да има повече информация за ваксината. Все още няма достатъчно данни за колко време създава имунитет. Каква е безопасността. И за това съм на изчакване", казва магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

За последното денонощие у нас имунизираните са над 650.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще стигнат ли ваксините за целия ЕС и къде сме ние в графика
Ще стигнат ли ваксините за целия ЕС и къде сме ние в графика
Двама постадали при верижна катастрофа на входа на Благоевград (СНИМКИ)
Двама постадали при верижна катастрофа на входа на Благоевград (СНИМКИ)