НОВИНИ

Юлиан Попов: България трябва да приведе цялото управление на водите в нормално състояние

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 26.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Едно от нещата, които България трябва да направи, е да приведе цялото управление на водите в нормално състояние. Това каза Юлиан Попов, бивш служебен министър на екологията.

"От самото начало на развитие на климатичните политики те се делят на две категории – едната е политики и мерки за смекчаване на промените в климата, а другата е мерки за адаптация. Те вървят ръка за ръка. Мерките за адаптация са сведени до мерки, които намаляват въздействието на покачване на равнището на океаните, наводнения, екстремни дъждове, високи температури", обясни Попов.

Адаптационните промени от самото начало на климатичните политики са неотменна част от антиклиматичната дейност. Това, което сега е по-особено, е кризата от пандемията, тъй като адаптационните мерки са много трудоемки. Една от линиите за възстановяване от икономическата криза вследствие на пандемията са държавните разходи, които би трябвало да се увеличат.

България има собствена стратегия за климатична адаптация. Това е изискване на ЕК. Дали тези стратегии се реализират е отделен въпрос. Едно от нещата, които България трябва да направи, е да приведе цялото управление на водите в нормално състояние. През 2012 г. стратегия на Министерството на околната среда и водите направи оценка, че България има нужда от 43 млрд. лв., за да може водната система да бъде приведена в съответствие с европейските стандарти. В същото време трябва да се инвестира в различни системи срещу очаквани по-големи наводнения, каза още Юлиан Попов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Хасково си имат Паметник на завистта
В Хасково си имат Паметник на завистта
Отвориха пътя Симитли-Гоце Делчев, свлачището се укрепва
Отвориха пътя Симитли-Гоце Делчев, свлачището се укрепва