НОВИНИ

Фенове на Тръмп в Тексас не приемат Байдън за президент

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:02, 26.01.2021
6808
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Демократите в Сената на САЩ внесоха резолюцията по импийчмънт на Доналд Тръмп за подбуждане към метеж. Процедурата ще се състои на 8 февруари. Защитата настоя за отсрочка, за да се подготви. Гласовете на 17 сенатори републиканци са необходими, за да бъде прието решението. Трудно е да се прогнозира дали разногласията в партията ще доведат до там, още повече, че Доналд Тръмп продължава да има много верни последователи.

Моментна снимка показва настроенията в Тексас в репортаж на BBC, заснет скоро след като новият президент Джо Байдън пое управлението.

Доналд Тръмп загуби изборите, но хората, които гласуваха за него - повече от 70 милиона души, са част от американското общество. И ако президентът Джо Байдън наистина иска да излекува раните от политическото разделение, той трябва да намери път към тях и начин да успокои тревогите им.

Кореспондентът на BBC в Северна Америка Алиим Макбул посети Тексас, за да се срещне с хората, които още се кълнат във вярност на Доналд Тръмп, както и тези, които искат промени. Водачът на паравоенна група Ерик Брадън казва, че никога няма да приеме Байдън за свой президент.

Кореспондентът на BBC посещава Брадън в дома му в Тексас.

Дали сме отчаяни - да сър, така е... Ние сме отчаяни, Америка е отчаяна. Ние сме на една крачка от пълно разединение, казва Ерик. Питате какво разединение - в моите очи, Тексас и други като нас имат пълното законно право да се отцепят от Съединените щати, допълва мъжът.

Джей Гутиерез ръководи протест на хора с леви убеждения в Остин, Тексас.

Да ви е ясно, ще има хаос. По някакъв начин, тези хора ще се надигнат, ще въстанат. Но и ние, които искаме справедливостта да възтържествува - и ние ще се вдигнем. Противоречията ще се задълбочат. Не виждам, на този етап, как Байдън ще успее да внесе мир тук, казва Джей Гутиерез.

Докато демонстрират оръжията си пред репортера от BBC, привържениците на Доналд Тръмп подпалват купа сено. Добра метафора за обществените настроения в Тексас днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призиви за протести в Белгия след сблъсъците в Нидерландия
Призиви за протести в Белгия след сблъсъците в Нидерландия
"Витоша ски": Процедурата на Столична община за Княжевския лифт е незаконна
"Витоша ски": Процедурата на Столична община за Княжевския лифт е незаконна