НОВИНИ

До два дни отстраняват аварията на тръбопровода във Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 26.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Регионални
Слушай новината

До два дни трябва да бъде отстранена аварията на тръбопровода за отпадъчни води, който замърсява Варненското езеро.

Това ще стане за сметка на фирмата изпълнител - "Хидроремонт ИГ", която полага втората тръба. Тя отвежда битовите води на кварталите "Аспарухово" и "Галата" към пречиствателната станция. Ремонтът на тръбата ще започне при подходящи метеорологични условия.

Варненското езеро отново се замърсява с отпадъчни води. За аварията се разбира на 15 януари, когато от ВиК - Варна подават сигнал, че уредите им отчитат проблеми с налягането и дебита от станция "Аспарухово". Още същия ден от Община Варна възлагат на изпълнителя - "Хидроремонт ИГ", да направи проверка.

"На определено място от тръбопровода има прегъване, което е намалило сечението на тръбопровода, има пукнатина на тръбопровода и разлив на фекално-битови води във Варненското езеро. Причината, която посочиха при направените огледи, е, че тръбата е разположена по неравен терен по дъното на Варненското езеро, в следствие на което се е получило това прегъване", каза инж. Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обвини управителя на ВиК - Варна, че 10 дни не го е уведомил за изтичането на отпадъчни води във Варненското езеро.

"Не може да знаеш, че не идва от един цял квартал водата и се излива в морето, в канала, а не идва в пречиствателната станция и да го криеш 10 дни. Тоест отпадната вода? Отпадната вода! И сега какво се оказва - когато ние искаме да дадем заповед на ВиК-тата, те казват ама ние си имаме министъра на регионалното развитие. През него получаваме заявките какви води искат. Когато обаче направят някакъв проблем, го крият и от министъра. Сега питайте министъра на регионалното развитие уведомен ли е за тази повреда преди 10 дни? Не е уведомен! Те и сега не казват какво ще правят, сигурно ще навият някаква ламарина там с разни обтячки, за да изкара до лятото да го ремонтират пак", каза министър Димитров.

Управителят на ВиК - Варна Валентин Вълканов, заяви, че не е отговорен за проблема. Новата тръба е собственост на Община Варна и ще бъде прехвърлена на водоснабдителното дружество едва след приключването на проекта.

Вълканов каза още, че когато е разбрал за проблема е уведомил когото трябва, а именно Община Варна. От фирмата изпълнител заявиха, че на този етап няма да коментират причините за аварията. От Басейновата дирекция във Варна вече са взели проби за физико-химични изследвания. Резултатите се очакват в края на седмицата.

Автор: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец продължава с тежките тренировки
Лудогорец продължава с тежките тренировки
Тотнъм чака дълго, но все пак взе свото от Уикъмб за ФА Къп
Тотнъм чака дълго, но все пак взе свото от Уикъмб за ФА Къп