Язовирите у нас имат свободни обеми, които да поемат водата от валежите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:18, 26.01.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Язовирите в страната имат свободен обем, за да поемат притока на вода при очакваните валежи през следващите дни.

В сутрешния блок "Денят започва" екоминистърът Емил Димитров коментира, че няма опасност хора да останат без питейна вода поне до началото на следващата година. Кризата с язовир "Камчия" вече е преодоляна и към Варна се подават по-големи количества вода за битови нужди.

През последните десет дни всички язовири се изпускат контролирано, за да се осигури обем, който да поеме водата от валежите, които се очакват. Следи се внимателно и дебелината на снежната покривка в планините, за да има готовност и за водата от снеготопенето.

"Всички язовири в България ги държим с по 1-2 милиона по-малък обем, за да може, когато дойде дъжд, първо да напълни язовири и едва тогава да прелива. За да може речните корита, които са напълнени и вървят, да не наводнят населените места. А със закъснение да дойде водата от язовирите", каза министър Емил Димитров.

Каскадните язовири в Южна България в момента са с нива около 90% от обема си, но се поддържат така, че от най-горния към следващите да се прелива вода и по този начин да се избегнат рискови ситуации.

"Най-пълни са винаги язовирите на енергетиката, защото те са предвидени да произвеждат ток и трябва да бъдат винаги пълни в случай необходимост да се пуснат вецовете да произвеждат ток. Те помогнаха сега, миналия път, да не се наводни Пловдив. Никой не разбра, че ние изливахме от един в друг и забавихме", каза Димитров.

Каскада "Арда" се поддържа в същия баланс, като преди една седмица са дадени указания нивото им да се намали до 87-90% от пълния обем. Язовир "Студена" е с буфер около 3 милиона кубика под максималния обем. Така има възможност да се поеме приток, без да се рискува преливане. А водоснабдяването на Перник е осигурено. Над 70% е пълен и язовир "Камчия".

"Камчия" има 233 милиона е язовирът. 76 му е мъртвият обем. 165 има в момента, като извадите остават 89 500, т.е. в момента имат 90 милиона вода, които могат да потрябват. Точно толкова, колкото са изхарчили миналата година", допълни министърът.

Преди 4 дни екоминистърът е подписал заповед, с която е увеличил лимита за захранване с вода на Варна. Ситуацията обаче трябва да се следи внимателно и ако се наложи отново да се въведат ограничения в края на лятото.

"Ето това е питейно-битовото водоснабдяване тук, те са от тази страна просто. Във всички имаме вода поне за 1 година. "Тича" има за две години вода. Ястребино ще го направим да захрани и Антоново, земеделците, там също нямаме проблем. Язовир "Искър" има за три години. Ние язовир "Искър" в момента го изпразваме с още 10 милиона, за да има още 100-150 милиона. Той е огромен язовир, цяла Рила е над него. Винаги поддържаме около 3 години вода в язовир "Искър", допълни още министърът.

В екоминистерството се разработва каскадно прехвърляне на води и към язовирите за напояване и така да се решат проблемите и на земеделците.

Емил Димитров коментира още, че на правителственото заседание утре ще внесе доклад за нерегламентираните сметища, за да може Министерския съвет да отпусне пари за почистването им.

Емил Димитров: Държавата даде 3 пъти пари за сметищата, някои кметове се забавиха

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екипи на ВМА и „Пирогов” оперираха бебе с рядък тумор
Екипи на ВМА и „Пирогов” оперираха бебе с рядък тумор
До два дни отстраняват аварията на тръбопровода във Варненското езеро
До два дни отстраняват аварията на тръбопровода във Варненското езеро