НОВИНИ

Част от заведенията отварят на 1 март, други на протест утре

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:52, 26.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Част от заведенията отварят на 1 март, други - излизат на протест утре. Договореност със здравния министър постигна част от бранша - това са членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Други, обединени от Българската асоциация на заведенията, не са съгласни.

По-рано днес представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация съобщиха, че всички ресторанти ще отворят на първи март, а нощните заведения две седмици по-късно.

На срещата със здравния министър са настоявали не толкова кога да отварят и кога да затварят, а да бъдат компенсирани както техни колеги в Европа.

По-късно през деня трябваше да има и среща между Българската асоциация на заведенията и здравния министър. Такава обаче не се състоя, тъй като председателят на асоциацията не отиде.

Организации на заведенията: Искаме отваряне на 1 февруари. Протестът остава

В интервю за "По света и у нас" той заяви, че не са съгласни с отваряне на 1 март и определи решението като нелогично, тъй като, по думите му, хотелиерският сектор работи и няма как те да взимат решения за друг сектор.

Златко Златанов, зам.-председател на БХРА: Ние казахме - трябва да излезем с новина.

И ето я новината - ресторантите в страната отварят от 1 март.

А може би - отваряне на нощните барове на 14 март. Това, което каза министъра, допълни Златанов.

От Българската асоциация на заведенията се разграничават от тази новина. И настояват:

Искаме да работят дневните заведения и ресторантите от 1 февруари, а нашите колеги от нощните - от 1 март, каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Решението за отваряне на ресторантите от 1 март, Алибегов определи като нелогично.

Няма как да обясним нито на членовете си, нито на служителите си защо един хотел може да работи с ресторанта си, а заведението пред хотела няма право да работи. Това е абсолютно неприемливо за нас.

На срещата днес от БХРА са поискали компенсации като тези в Европа.

Искаме да имаме предвидимост. Да се каже: ще ви затворим на тази дата, ще получите тези и тези пари до края на този месец. Той се ангажира да каже, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсация на абсолютно всички заведения, каза Златанов.

На протеста утре от Асоциацията на заведенията отново ще настояват за отваряне на ресторантите месец по-рано - на 1 февруари, а нощните заведения - на 1 март. Ако не бъдат одобрени исканията им, те ще отворят без разрешение, в знак на протест. И отново ще поискат оставката на здравния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха поруганата паметна плоча на Стоянка Мутафова
Възстановиха поруганата паметна плоча на Стоянка Мутафова
Правителството е отпуснало 2 млрд. лв. за бизнеса от началото на пандемията
Правителството е отпуснало 2 млрд. лв. за бизнеса от началото на пандемията