Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Заведенията отварят за клиенти на 1 март

от БНТ
13:48, 26.01.2021
6598
Чете се за: 04:17 мин.
Бизнес
заведенията отварят клиенти март
Слушай новината

Ресторантьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове и да обсъдят възможните решения за бранша.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не участваха в срещата и по-късно в писмо до медиите подчертаха, че техните искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г.

На срещата с министър Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите с министъра.

„По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха след разговорите те.

По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Те настояват всички собственици на затворени заведения да бъдат компенсирани.

„Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения“, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират, както ги компенсират в Европа и да имаме предвидност. Той каза, че за това ще съдейства“, допълни той.

От Сдружението на заведенията поискаха оставката на Костадин Ангелов

На срещата е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Това решение обаче също ще зависи от епидемиологичната обстановка в страната към момента.

Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България уточниха в писмо до медиите, че не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне.

"Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша", казват от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Вчера от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19.

Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Загуби от 1,7 млрд. паунда за най-богатите футболни клубове
Загуби от 1,7 млрд. паунда за най-богатите футболни клубове
Камен Донев влиза в ролята на Сирано дьо Бержерак
Камен Донев влиза в ролята на Сирано дьо Бержерак