В Хасково си имат Паметник на завистта

от БНТ
17:32, 26.01.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

"Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта". Думите са на Елин Пелин и вече намират потвърждение, тъй като се оказва, че единственият Паметник на завистта е в България.

Вече 7 години единственият Паметник на завистта в света се извисява над фонтаните в центъра на Хасково. Тежи 1 тон, излят е от бронз и е висок 3 метра.

Като в легендата за Икар и тук човекът е разперил ръце, с криле в устрем да полети. Но две огромни, грозни ръце хващат крилете му, за да ги пречупят.

Трудно ли се пресъздава Завистта? Питаме автора Господин Тенев - Гуспата.

Първо трябва да се изучи, да се обмисли много добре, да знаеш много добре какво правиш, да бъдеш аргументиран за всяко едно нещо и за всеки един детайл, за всяка една позиция, за всяка една поза, било дреха.

Работата около паметника отнема близо година и много труд на твореца, но резултатът е впечатляващ. Авторът обаче не веднъж е усещал завистта на гърба си.

Гуспата, вика много хубави работи прави, но няма образование. Ех, дявол да го вземе, сигурно е познал, не знам защо толкова ги дразни това, че нямам образование. Много хора са се доказали по един или друг начин, като правят изкуство.

Дали има обаче благородна завист?

Не, може би по-скоро завиждам ти благородно е бягане от отговорност и спасяване от темата в момента.

Творби на Господин Тенев има в Хасково и на много други места. Сред тези, които влизат в различни албуми на родни автори са Хасковски каун, паметникът на художника Димитър Иванов - Лицо, където е съавтор с Петър Панчев.

Паметникът на завистта е издигнат изцяло с дарения.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Правителството е отпуснало 2 млрд. лв. за бизнеса от началото на пандемията
Правителството е отпуснало 2 млрд. лв. за бизнеса от началото на пандемията
Юлиан Попов: България трябва да приведе цялото управление на водите в нормално състояние
Юлиан Попов: България трябва да приведе цялото управление на водите в нормално състояние