НОВИНИ

Правителството е отпуснало 2 млрд. лв. за бизнеса от началото на пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 26.01.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Политика
Слушай новината

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Това реши днес кабинетът на извънредно заседание.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

На него стана ясно, че подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 милиарда лева.

С разплатените вече мерки по линия на социалното министерство, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

В резултат в края на миналата година тя е била най-ниската след края на извънредното положение от месец май, а към момента продължава да бъде също под 7%.

"Регистрираните безработни са 229 554 човека. От началото на извънредното положение до момента на работа са постъпили 226 555 човека", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът поиска до 31 януари да бъдат разплатени всички дължими до момента средства по различните мерки.

По линия на Министерството на икономиката до бизнеса са стигнали 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева разплащането тече.

"Това прави близо милиард за тези, които казват, че държавата нищо не е направила", каза Борисов.

"В момента в ход е и разплащането на резервния списък от процедурата за подкрепа на микропредприятия. Тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още около 26 милиона лева", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Близо 234 млн. безвъзмездна помощ ще има и за средните предприятия.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че това са мерки, които имат за цел да съхранят работниците и предприятията. Само по мярката 60 на 40 са съхранени 250 000 работни места.

"Тоест ако мярката не беше приложена, безработицата щеше да е почти два пъти по-висока", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев обясни още, че всички сектори са приоритетни. И ако някъде се налагат ограничения, това е единствено, за да се опазят здравето и живота на хората.

"И сега, когато трябва да се радваме на тези успехи, най-добрите в Европа, ние се изправяме пред протест в момент, в който другите страни въвеждат и вечерен час включително", каза Борисов.

Затова и премиерът разпореди на здравния министър да се срещне с представители на заведенията и да обсъдят възможните решения за бранша.

"Истински разбираме, че когато от едната страна на улицата работи ресторанта в хотела, а от другата не - това създава напрежение", каза премиерът Борисов.

Решението за хотелските ресторанти е било компромисно заради туризма в курортите, обясни Борисов. Но препоръча на министър Ангелов да коригира заповедта си с конкретни дати за разхлабване на мерките. Един от вариантите е заведенията да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22.30 часа, като в този случай рискът е при влошаване на епидемичната обстановка отново да затворят. Друг вариант е да отворят от 1 март, като до тогава ще бъдат подкрепяни финансово.

Премиерът остави на здравния министър да реши дали на 50 или на 90% капацитет да се отворят театри и кина.

От образователния пък поиска да се види с ректорите на вузовете, за да бъде осигурно 40% присъствено обучение, там където онлайн не е възможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от заведенията отварят на 1 март, други на протест утре
Част от заведенията отварят на 1 март, други на протест утре
В Хасково си имат Паметник на завистта
В Хасково си имат Паметник на завистта