НОВИНИ

След аварията на тръбопровод - проверяват замърсяването на Варненското езеро и плажовете

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 26.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

До два дни трябва да бъде отстранена аварията на тръбопровода за отпадъчни води, който замърсява Варненското езеро. Това ще стане за сметка на фирмата изпълнител "Хидроремонт", която положи втората тръба. Тя отвежда битовите води на кварталите "Аспарухово" и "Галата" към пречиствателната станция. Ремонтът на тръбата ще започне при подходящи метеорологични условия.

Резултати от пробите на водата ще покажат колко сериозно е замърсяването на езерото и близките плажове. След първата авария Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна 1,3 милиона лева за полагането на нова тръба, която трябва да бъде вкопана под дъното на Варненското езеро.

В момента тръбата е положена временно на около 30 метра западно от определеното трасе.

За аварията се разбира на 15 януари, когато от ВиК-Варна подават сигнал, че уредите им отчитат проблеми с налягането и дебита от канализационната помпена станция "Аспарухово". Още същия ден от Община Варна възлагат на изпълнителя - "Хидроремонт ИГ", да направи проверка.

Има прегъване, което е намалило сечението на тръбопровода и има пукнатина на тръбопровода и разлив на фекално-битови води във Варненското езеро. Тръбата е разположена по неравен терен по дъното на Варненското езеро, в следствие на което се е получило това прегъване, обяснява инж. Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров каза, че не е бил уведомен за повторното изтичане на отпадъчни води във Варненското езеро. Той обвини управителя на ВиК-Варна в укриване на информация.

Отново теч на отпадни води във Варненското езеро

Не може да знаеш, че не идва от един цял квартал водата и се излива в морето, в канала, а не идва в пречиствателната станция и да го криеш 10 дни. Те и сега не казват какво ще правят, сигурно ще навият някаква ламарина там с разни обтячки, за да изкара до лятото да го ремонтират пак, каза министър Емил Димитров.

Управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов заяви, че тръбата е собственост на Община Варна и ще бъде прехвърлена на водоснабдитеното дружество едва след приключването на проекта. Той каза още, че когато е разбрал за проблема, е уведомил когото трябва - Община Варна.

От фирмата изпълнител заявиха, че на този етап няма да коментират аварията.

Заради аварията няколко институции са взели проби от водата. Резултатите се очакват в края на седмицата. Те ще покажат колко сериозно е замърсяването на Варненското езеро и близките плажове.

Министърът на околната среда и водите е разпоредил на Басейновата дирекция във Варна и на екоинспекцията проверка имало ли е укриване на информация за аварията на тръбопровода и за замърсяването на Варненското езеро.

Репортери: Нора Бочева, Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едрите битови отпадъци: Как и от кого се събират?
Едрите битови отпадъци: Как и от кого се събират?
Възстановиха поруганата паметна плоча на Стоянка Мутафова
Възстановиха поруганата паметна плоча на Стоянка Мутафова