НОВИНИ

Едрите битови отпадъци: Как и от кого се събират?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:23, 26.01.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Над 5500 тона едрогабаритни и електрически отпадъци са извозени през миналата година само в Столичната община. В по-малките общини обаче все още няма система, по която регламентирано да се извозват такива отпадъци.

В община Стамболийски живеят малко над 23 000 души. Ако някой от тях реши да изхвърли развалената си кухненска печка или счупен диван обаче, не може да разчита, че е той ще бъде извозен.

Ако намерите голям диван или стар електрически уред, какво го правите?

"Не го взимаме, оставаме го, той е голям, как, не можем да го вдигаме. Ако ми трябва, си викам контейнера от БКС, няма проблем. За един диван не се вика контейнер. Ще го изгоря, ако трябва", каза работник в "Чистота".

Единственият вариант за регламентирано изхвърляне на електрически и едрогабаритни отпадъци в малката община се оказва платен. Да извикаш контейнер от общинското дружество по чистота БКС струва 50 лева първоначална такса, а окончателната зависи от количеството изхвърлен боклук.

В по-големите градове в България обаче има разработена система за безплатно извозване. Такъв е примера и от София.

"Гражданите подават заявка за събирането на това оборудване, има графици за събирането и в 7-дневен срок, съгласно графика от подаване на заявката организация по оползотворяване събира от посочения адрес", каза Лили Ангелова от дирекция "Управление на отпадъците" в Столична община.

Общинските фирми за почистване събират и едрогабаритните отпадъци до контейнерите. Подобна е системата и в Германия.

"Аз мисля, че пералня беше, която изхвърлях, и обаждаш се предварително и се уговаряте за дата, добре е всичко, без проблем върви", каза Мира Димова, Германия.

В България навлиза и практиката големите магазини за електроуреди да приемат стара техника и срещу нея да дават отстъпка за новата. Това обаче засега се прави кампанийно.

Автори: Гергана Гайдарова и Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 хиляди медицински работници на Игрите в Токио
10 хиляди медицински работници на Игрите в Токио
След аварията на тръбопровод - проверяват замърсяването на Варненското езеро и плажовете
След аварията на тръбопровод - проверяват замърсяването на Варненското езеро и плажовете