НОВИНИ

Ще стигнат ли ваксините за целия ЕС и къде сме ние в графика

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 26.01.2021
Чете се за: 14:12 мин.
По света
Слушай новината

Петер Лизе е германски евродепутат и доктор, член на Християндемократическия съюз на канцлера на Ангела Меркел. В специално интервю за "Още от деня" той обясни какви са основните предизвикателства за протичането по график на ваксинационния процес с Европа, можем ли да се справим с трета вълна на коронавируса и дали ваксината е единственото решение срещу пандемията или става въпрос за бизнес и геополитика.

БНТ: Вероятно сме изправени пред третата COVID вълна, а това означава нов локдаун, още затворени бизнеси здравни системи в криза. Колко още можем да издържим така?

- За всички е трудно. Но най-сериозният проблем е за пациентите, които се борят за живота си, и за лекарите и сестрите, които се борят за тях. Главният проблем е здравето, а не локдаунът. И, да, повярвайте, можем да избегнем третата вълна, можем! Мерките са ефективни, броят случаи спада, пример е Германия, защото прилагаме ефективни мерки. В Ирландия, където беше засечен новият мутирал вирус, бройките спадат, защото действат правилно. Оптимист съм, че можем да сложим край на пандемията тази година, но следващите два месеца е много важно да избягваме рискови контакти.

БНТ: Какво показа вирусът за Европа и способностите ѝ да се справя с кризи?

- Нищо не е съвършено. През първите седмици на пандемията Европа реагира със закъснения. Радвам се, че Урсула фон дер Лайен призна грешките ни, и се извини на Италия. Трябва да си вземем поука. Вече научихме много уроци. Вече има повече солидарност и европейски действия в пандемията отколкото в началото. Не съм напълно доволен от всичко.

БНТ: Някои политици заговориха за сертификати след ваксинация. Трябва ли ваксинираните да имат привилегии, например при пътуване? Това не е ли вид дискриминация?

- Трябва да подходим към темата внимателно. Сега не е моментът за вземане на решения. Първо, много повече граждани трябва да имат достъп до ваксини, а това ще отнеме време. Освен това ще сме изправени пред казуси - че няма причина, от медицинска гледна точка, да отнемаме основни права от хора, които са ваксинирани. И друго - защо ваксинираните трябва да страдат заради неваксинираните? Когато на хората им се предлага ваксина, не говорим за привилегии, а за връщане на основни права и свободи. Ще изчакаме данните на компаниите през февруари, защото още не знаем дали ваксинираните не заразяват други хора. И след това трябва да изготвим стратегия. Ако няма риск, защо да отнемаме свободата, защото някой не иска да бъде ваксиниран. Не е справедливо.

БНТ: Ваши колеги евродепутати говорят за липса на прозрачност и преговори, водени на тъмно. Какви са били аргументите при преговорите - медицински, икономически или политически?

- Процесът е прозрачен, Европа настоява за това. Европейският парламент настоява всички данни от клинични изпитания да са на разположение. Така можете да видите дали ваксините са безопасни. Независими експерти могат да ги проверят. Според мен това е по-важно от съдържанието на договора с компаниите. Освен това има повече прозрачност в Европа, отколкото другаде по света. Доколкото знам САЩ, Турция, не са си публикували договорите, така както го направи Европа. Обичайна практика е, при сключване на договор между две страни, дори и с обществени средства, част от преговорите да не са публични от самото начало. Ако искате да постигнете успех и да сключите договора, то не може да го правите пред очите на целия свят.

БНТ: Според статистиката, по отношение на брой ваксинирани на всеки 100 души, Германия отчита стойности 1,70, а в България тази цифра е 0,35. Къде е проблемът, в Брюксел и квотата за разпределение на ваксините, или проблемът е в София, в нашето правителство?

- Важно е да търсим решения, а не да се обвиняваме взаимно. В ЕП казах, че много хора започват да търсят виновни още със събуждането си сутрин. А аз се събуждам и си задавам въпроса: как мога да помогна. Понякога става дума само за статистика. В Германия имаме същия проблем - някои части на страната са много напред, а други са много назад в статистиката. Понякога е само, защото не са попълнили цифрите в бланките с данни. Не знам каква е ситуацията в България. Ако е необходима помощ, Европа трябва да я осигури. Но може да е въпрос на статистика или технически проблеми. Както казах, не искам да обвинявам никого, опитвам се да помогна, доколкото мога.

БНТ: Аз също не обвинявам никого. Опитвам се да разбера докъде се простира отговорността на Европейската комисия. И откъде започва отговорността на националните правителства.

- Доставката на ваксината и договорите са в компетенциите на Европейската комисия. Организацията по места е отговорност на съответната държава членка. Трябва да поръчате съответните спринцовки, много важно е да разполагате с правилните спринцовки. Ще получите повече ваксини от един и същи брой флакони. При ваксината на „Байонтек“ първоначално от един флакон са изтегляни само 5 дози, а сега знаем, че може да се вземат лесно 6 дози с правилните спринцовки. А лекари твърдят, че могат да се сложат и седем, ако сте прецизни.

БНТ: Израел, Обединеното кралство, САЩ са лидери в класациите за поставени ваксини. Това дали е защото не са част от ЕС?

- Първо, повече от 2/3 от света още не са започнали с ваксинирането. По отношение на България, трябва да се сравнявате с Вашите съседи - Турция започна по-късно. Молдова няма шанс да получи значителни количества ваксини. Така че за България е добре, че е в ЕС. Израел е много специален случай и тук призовавам за много повече прозрачност. Хора от „Байонтек“ споделят, че нямат представа какво се случва в Израел. „Байонтек“ е разработил ваксината и няма представа как така Израел ваксинира толкова много хора. Има специална сделка между „Пфайзер“ в САЩ и Израел. Призовавам за повече информация. Може би някой харесва Израел. Това трябва да бъде обяснено. Обединеното кралство и САЩ са различен случай. Европейският съюз държи не само на скоростта, а главно на безопасността и доверието. Затова ЕС реши да не прилага спешно одобрение и да подпише договор, чак когато е изяснена правната отговорност. Когато компанията прави грешка, тя поема отговорността. Как можете да убедите хората да се ваксинират, ако компанията не носи отговорност, за това което прави при производствения процес. Затова има забавяне. Обединеното кралство не се е погрижило за отговорността. Одобриха в спешен порядък ваксините. Европа разгледа по-внимателно страничните ефекти и ефикасността на ваксината, и смятам, че в дългосрочен план това е по-добре. Въпросът не е колко души са ваксинирани тази седмица, а дали можем да преодолеем пандемията и да се върнем към нормалния живот. Това е възможно само ако хората имат доверие и решат да се ваксинират.

БНТ: Не мислите ли, че процесът би бил по-ефективен с двустранни договори?

- Това няма смисъл. САЩ са специални и вече имат асоциация, наречена BARDA, още от времето на Джордж У. Буш. Затова ситуацията при тях е по-добра от самото начало. България и Германия нямат такава система за оторизация, не можем да направим това на двустранно ниво. При другите примери, които са малко по-добре, то е защото предпочитат спешната оторизация. Ще настъпи хаос, ако 27 държави членки се опитват да сключат договори с тези компании. 100% сигурен съм, че никое европейско правителство, и особено тези на малки и по-бедни държави, не би сключило по-добра сделка от тази на Европейската комисия. Много опасно е да се сравняваме с 3-4 държави. Много други държави са по-назад. Дори Япония, една доста богата страна, още не е започнала с ваксинирането. Не е етично да сравняваме ЕС само с тези, които са малко по-бързи за сметка на безопасността. Не смятам, че е етично да правим такова сравнение.

БНТ: Добре, но нали Германия си е закупила 30 млн. ваксини за лично ползване, това не е ли двустранен договор? Вижте Унгария - първата европейска страна, която одобри руската ваксина.

- Има прекалено много национализъм в този дебат, дори и в Европа. Прекалено много хора се опитват да съкрушат европейския дух с нелегитимни аргументи. Има обяснение за германския случай. По едно време през лятото доста държави - не знам дали и България беше сред тях, но със сигурност Полша беше там, се противопоставиха на договор с „Байонтек/Пфайзер“, защото твърдяха, че е скъпо, изисква минус 70 градуса по Целзий, технологията не е била одобрявана преди. Тогава Германия каза, че ще вземе повече отколкото полагащия ѝ се дял, за да се сключи договорът. В противен случай въобще нямаше да получим ваксината. Ако Германия не беше поръчала над 1 млн. дози през лятото, Европейският съюз нямаше да получи ваксината на „Байонтех“ сега. Когато видяха, че ваксината е ефективна, всички я поискаха. Тогава Германия каза: ние ще я споделим с нашите европейски приятели и, за да компенсираме загубите, ще поискаме повече бройки на двустранно ниво. Вече сме поръчали 600 млн. дози. През януари беше направена нова поръчка от Европейската комисия и ще има достатъчно за всички национални поръчки. Случаят с Унгария е малко по-деликатен. Виктор Орбан заложи на националната карта. Смятам, че това не е правилно. Той се опитва да играе политическа игра и да обвинява Европа там, където тя не носи отговорност. За съжаление той е съюзник на Путин. Не смятам, че това вещае добро бъдеще за унгарските граждани. Руската ваксина може и да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но все още това не е факт, защото руснаците не представиха необходимите данни. Смятам, че това е силно политическо действие и отново руши доверието. Орбан беше добър премиер в началото, но все повече залага на национализъм, пречи на свободата на медиите. Опитва се да спечели доверие с националните действия, но не мисля, че ще успее.

БНТ: Г-н Лизе, за сега ваксината е единственото оръжие срещу вируса, но дали пък не се превръща и в оръжие за правене на бизнес и геополитика?

- Най-важното оръжие е да се спазва дистанция. Ако искате да се срещнете с роднини или приятели, идете на разходка, дори да е студено и дъждовно. Много по-безопасно е, отколкото да посетите някого у дома му. Оръжието е да се избягват рискови контакти. Разбира се, и ваксинацията е важна. Но трябва да инвестираме и във фармацевтичното лечение. Без фармацевтичната индустрия не бихме имали ваксина и няма да получим животоспасяващо лекарство. Но от друга страна фармацевтичната индустрия трябва да поеме своята отговорност, защото тя е като добро лекарство - ефективна е, но има и странични ефекти. Ако ги третирате добре, ще получите положителни ефекти, но трябва да се контролират страничните ефекти.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 завърши 1:1 с Олександрия
ЦСКА 1948 завърши 1:1 с Олександрия
Специално: Къде у нас изследват новите варианти на COVID-19
Специално: Къде у нас изследват новите варианти на COVID-19