НОВИНИ

Ангелов: Намаляването на доставките на "Астра Зенека" няма да се отрази на ваксинационния план

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 23.01.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Здраве
Слушай новината

България е поръчала най-много дози от ваксината на Астра Зенека - 4 милиона 518 хиляди 323 дози и разчита на основно тях, за да започне масова ваксинация през пролетта. Как ще се отрази решението на фармацевтичната компания на изпълнението на ваксинационния план у нас, още повече че тази седмица дойдоха и по-малко дози от Пфайзер - здравният министър коментира темата във Варна.

Намаляването на доставките на ваксината на Астра Зенека по никакъв начин няма да се отрази на ваксинационния план на страната ни, увери здравният министър. Професор Ангелов уточни, че няма да има нужда и да се компенсира с ваксини от другите фармацевтични фирми.

Той беше във Варна за среща със здравните власти от цяла Североизточна България, да инспектира как върви ваксинирането в региона и даде висока оценка за работата на колегите си тук.

"Астра Зенека" ще съкрати доставките на ваксината си с 60%

Първата доставка от 500 хиляди дози на "Астра Зенека" трябваше да пристигне в България веднага след одобрението на ваксината в края на месеца.

"Ако намалеят количествата, очакваме около 2 милиона, което е абсолютно достатъчно за нашата държава. Не очаквам никакви последствия за България", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Професор Ангелов подчерта, че държавата се е подсигурила с допълнителен брой ваксини, които да са като резерв в извънредни ситуации.

"Когато сме взимали тези решения, сме обсъждали всяка една хипотеза, всеки един риск, макар и минимален и той е отчетен в нашите решения", каза здравният министър.

Новият щам на коронавируса е вече в България. За последното денонощие са доказани осем случаи от него у нас, като петима от пациентите са настанени в "Пирогов". По думите на здравния министър повод за притеснение няма.

"Първо той се повлиява от ваксините, които към момента са налични на пазара и второ, че лечението, което е до момента, е същото без промяна и за този щам", каза проф. Костадин Ангелов.

В Европа вече се обсъжда да се въведе единен сертификат, който обаче ще бъде само за тези, които са си поставили ваксина. Хората, които са преболедували и са придобили естествен имунитет, обаче няма да имат право на такъв, дори тестът им за антитела да показва висок имунен отговор.

"Няма единно становище в науката кой е титъра на антителата, над който човека е абсолютно сигурен. Това, което мога да кажа със сигурност, е че ваксината създава достатъчно напрегнат титър от антитела, имунитет, за да може той да гарантира липсата на опасност от заболяване", каза проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър увери, че ваксинирането върви по план и още следващият месец може да се пристъпи към втора фаза.

Отчита се и повишение с близо 10 процента на желаещите учители и непедагогически персонал да се ваксинират. Същата тенденция се наблюдава и в системата на социалното подпомагане.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават
Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават
Нинова: Случаят с Навални е вътрешен проблем на Русия
Нинова: Случаят с Навални е вътрешен проблем на Русия