НОВИНИ

"Астра Зенека" ще съкрати доставките на ваксината си с 60%

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:04, 23.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Фармацевтичната компания "Астра Зенека" е информирала Европейския съюз, че ще съкрати доставките на ваксината си срещу COVID-19 с 60% - на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината, съобщиха източници от Брюксел. Като причина от компанията са посочили производствени проблеми.

Предварителните планове бяха "Астра Зенека" да достави около 80 милиона дози за Евросъюза до края на март, като се очаква доставките да започнат от 15 февруари. В случай че Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за употребата на ваксината в ЕС на 29 януари.

Първоначалните доставки ще бъдат по-ниски от предварително предвидените, потвърдиха и от “Астра Зенека”, чиято ваксина е разработена заедно с Оксфордския университет и вече се употребява във Великобритания. Фирмата се е ангажира през второто тримесечие на годината да достави повече от 80 милиона дози за ЕС.

“Европейската комисия и държавите-членки изразиха дълбокото си недоволство. Ние настоявахме за точен график на доставките, въз основа на който държавите-членки да могат да планират своите програми за ваксинация, при условие че бъде издадено и условно разрешение за пускане на пазара”, коментира в Туитър еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Европейската комисия е договорила 300 милиона дози от ваксината на “Астра Зенека” с възможност за още 100 милиона. Всяка държава решава индивидуално от кои ваксини, договорени от Брюксел, какви количества да поръча. Доставката на ваксините става също със договори между държавите и фармацевтичните фирми, като Еврокомисията не е страна по тях. В зависимост от националните си планове за ваксиниране държавите се договарят директно с фирмите за доставките.

Миналата седмица “Пфайзер” също обяви забавяне в доставките за Европейския съюз заради модернизиране на производствените си мощности в белгийския град Пюрс. Междувременно от Европейската комисия обясниха през седмицата, че “Пфайзер” ще навакса забавянето през следващите седмици. Брюксел обясни също така, че предварителните договори са сключени за бройки дози, а не за флакони от ваксините.

Първоначално от Европейската агенция по лекарствата бяха обявили, че един флакон от ваксината на “Пфайзер” съдържа пет дози, а след това коригираха дозировката на 6 дози от един флакон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Привърженици на Навални с призив за масови протести в Русия
Привърженици на Навални с призив за масови протести в Русия
"БГ киномаратон по БНТ 2" продължава
"БГ киномаратон по БНТ 2" продължава