НОВИНИ

Пролетни температури през почивните дни

bnt avatar logo
от БНТ
12:46, 23.01.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Топъл югозападен вятър в по-голямата част от страната и необичайно високи за сезона минимални температури в тези райони - 13° във Враца, 10° в Ахтопол. В същото време, в Пловдив и Видин рано сутринта беше минус 3°.

Днес ще продължи да духа умерен, в източната половина от страната и на север от планините - временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са в интервала от 9° до 17°. Облачността ще продължи да се увеличава и привечер в Югозападна България ще завали дъжд.

През нощта облачността ще е значителна и на много места ще вали дъжд, но още след полунощ от запад на изток валежите ще започнат да спират, най-късно в източните райони. Утрото ще ни посрещне с температури в широки граници - от 0° до 8°.

Утре облачността временно ще се разкъса и намалее до предимно слънчево, но след обяд от югозапад отново ще се увеличи и ще завали. Ще духа умерен, в Предбалкана и на север от планините временно силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от юг. Ще се задържи топло за сезона, с максимални температури между 10° и 15°, по-ниски в Северозападна България.

В планините за пореден ден ще бъде ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части - силен югозападен вятър. Ще е предимно облачно. Ще има и райони с валежи, като границата между дъжд и сняг ще е на надморска височина около 1500 метра.

След обяд в масивите от Югозападна България облачността временно ще се разкъса Максималните температури в курортите ще са от минус 1° на Алеко, около 3°в Боровец и Пампорово и до 10° в Банско.

И на Балканите ще бъде ветровито и все още с високи за периода температури. След временно спиране отново ще завали, като по-интензивни валежи се очакват в южните и западни части от полуострова.

Проливни валежи се очакват и на Апенините. Облачно ще бъде времето и в по-голямата част от Европа, с валежи, а в южните райони ще бъде и ветровито. В северозападната част на континента ще по-студено от обичайното и ще вали предимно сняг.

У нас валежи, все още от дъжд, се очакват и през нощта срещу понеделник, и в понеделник. Ще се задържи и все още необичайно топло. В следобедните часове обаче вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне бързо застудяване. Във вторник след временно спиране, валежите ще се активизират и с продължаващото застудяване дъждът навсякъде, с изключение на Черноморието и югоизточните райони ще премине в сняг. В сряда валежите постепенно ще спират, а в четвъртък се очаква ново затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Монтана в първия си мач в новата зала
Левски победи Монтана в първия си мач в новата зала
Започва строежът на нова училищна сграда в Рибново
Започва строежът на нова училищна сграда в Рибново