Росен Бъчваров: 8000 търговци са подали заявление за помощ от НАП

от БНТ
10:49, 23.01.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Преди 2 дни изтече срокът, в който търговци можеха да поискат помощ от НАП - оборотен капитал. Около 8000 търговци подадоха заявление за такъв тип подкрепа и искат около 115 млн. лв., съобщи комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров в "Денят започва с Георги Любенов".

Около 2200 компании вече са одобрени и ще получат около 20 млн. лв. Става дума за 20 или 10% от оборота за 2020 г., в зависимост от вида дейност, която е извършвана при бизнесите, които са били засегнати от заповедта на здравния министър - като ресторанти, магазини в молове и други подобни.

"Близо една трета от заявленията за помощ вече получиха одобрение, буквално до сряда около 22 млн. лв. ще бъдат по сметките на тези засегнати бизнеси", увери Росен Бъчваров.

Приблизително половината от кандидатствалите до дни ще получат това финансиране, от останалите една част трябва да уточнят някои от подадените данни, а другите или изобщо нямат право на тази подкрепа, или са декларирали оборот, който няма нищо общо с действителността.

"В това множество редом с бизнес, който действително има нужда от подкрепа, има и такива, които са на принципа - ако мине, които очевидно няма да получат такава подкрепа", подчерта говорителят на НАП.

На червено ли е хазната? Росен Бъчваров подчерта, че що се отнася до НАП хазната не е на червено, даже има 700 млн. лв. повече от планираното или с 1,1 млрд. - спрямо 2019 г. И припомни, че "данъците не се събират, предполага се доброволното плащане на данъци, те са платими, а не събрани".

От две седмици започна данъчната кампания, вече има някои, които са си платили данъците, но те са малко.

"Хората чакат да дойде март и предварително попълнената данъчна декларация да я погледнат и да кажат - това е вярно, и да платят данъците", заяви говорителят на НАП.

Поясни, че може да се подава декларация на хартия и по електронен път, но това, което много е харесало на хората миналата година, е предварително попълнената декларация, до която НАП ще даде достъп през март.

Какво още каза говорителят на НАП Росен Бъчваров - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: Оглушителна е тишината от президента Радев за задържането на Навални
Борисов: Оглушителна е тишината от президента Радев за задържането на Навални
Борисов: От февруари отварят залите за извънкласни дейности
Борисов: От февруари отварят залите за извънкласни дейности