НОВИНИ

Премиерът и президентът в сблъсък за Навални

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:33, 23.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Политика
Слушай новината

Словесен сблъсък между премиера и президента по повод задържането на руския опозиционер Алексей Навални. Бойко Борисов поиска да чуе позицията на държавния глава Румен Радев за този арест, като определи мълчанието му като "оглушително".

От президентството отговориха с писмена позиция, в която се цитира Радев, който казва, че проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад театрални пози.

Премиерът Бойко Борисов призова президента да вземе отношение по ареста на лидера на руската опозиция Алексей Навални, обсъждан по време на заседанието на Европейския съвет.

"На този фон е оглушителна тишината и мълчанието от президента Радев. До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече - европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират, докато се гласуваше резолюцията. Тук не става въпрос да се месим във вътрешната работа на Руската федерация, а за чисто демократичен процес, че всеки, който не харесва дадено управление, има право на своя глас. БСП ги знаем какви са и какви са им корените, но държавният глава е най-представителната институция и неговият глас в случая е изключително важен", каза премиерът Борисов.

Борисов: Оглушителна е тишината от президента Радев за задържането на Навални

Президентът реагира на думите на премиера:

"Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата "да изгори" Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа. Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова "освобождава" други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", заяви президентът Радев.

Румен Радев: Борисов не се трогна за битите български протестиращи, сега се прави на радетел за демокрация

В понеделник Бойко Борисов заяви, че "арестът на Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията".

Според руската страна ситуацията около Навални е изцяло руски въпрос и страната няма да допусне външна намеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1544 лв. се заплаща за една година трудов стаж
1544 лв. се заплаща за една година трудов стаж
Норвегия въвежда пълно затваряне в Осло и още 9 общини
Норвегия въвежда пълно затваряне в Осло и още 9 общини