НОВИНИ

1544 лв. се заплаща за една година трудов стаж

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 23.01.2021
15563
Чете се за: 01:57 мин.
Общество
Слушай новината

1544 лв. трябва да плати вече всеки, който желае да закупи една година трудов стаж от Националния осигурителен институт. Месечната вноска се вдига с близо 10 лв., а причината за поскъпването е повишаването на минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Силвия Симеонова навършва възрастта за пенсиониране тази година. Липсват й обаче 4 години и половина стаж - времето, когато е работила като сервитьор в Гърция.

"Изчезнали са годините, няма ги, няма ги годините. Всички документи ги пазя, но годините ги няма. 4 години и 5 месеца трудов стаж със запазени всички документи и не, излиза бял лист, че въобще не съществувам", каза Силвия Симеонова.

Затова ще й се наложи да си купи стаж. Това през последните години става една от най-използваните услуги, които Националния осигурителен институт предлага.

"Предвидени са 2 възможности за закупуване на стаж. Първата, това е времето на обучение на лицата, които са завършили висше и полувисше образование, но за не повече от 5 години за срока на обучение. Втората възможност, това е, когато кандидатстват за пенсия за осигурителен стаж и възраст имат изискуемата се възраст, но пък нямат изискуемия се стаж", каза инспекторът Мария Стойчева.

От тази година цената на един месец трудов стаж вече е 128,70 лв. Плащането става по банков път, като изчислената сума трябва да бъде внесена накуп, след издаване на уведомително писмо за недостигащия стаж от Националния осигурителен институт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова
Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова
Премиерът и президентът в сблъсък за Навални
Премиерът и президентът в сблъсък за Навални