НОВИНИ

Графикът за ваксинация ще бъде наваксан, обещаха здравните власти

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:12, 25.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

Доставките с ваксините на "Пфайзер" и "Байонтек" вече влизат в график. След като през изминалата седмица цяла Европа се оплакваше от забавяне на дозите и по-малко количество доставени ваксини, днес в България пристигнаха малко над 14 000 дози от тази ваксина. От логистичния център те бяха разпределени до всички точки на страната, където могат да се съхраняват.

Част от дозите на "Пфайзер", които не стигнаха до България миналия понеделник, вече са тук. Значим ефект върху темпа на ваксинация у нас обаче се очаква да има едва след март-април, когато получим значително по-големи количества от одобрените производители. Според здравния министър България има възможност да ваксинира стотици хиляди души на ден.

Засега страната ни обаче е на последно място в Европа по брой имунизирани и според изданието Политико - ако сегашният темп на поставяне на ваксините не се промени, ще постигнем заветните 70% покритие през 2040-а - след 19 години. Досега на ден най-много сме ваксинирали 3204-ма души - на 8 януари.

Това е петата доставка на ваксини у нас. От "Пфайзер" сме получили малко под 68 000 дози. От "Модерна" - само 2400.

Ваксинираните с първа доза обаче са едва 21 533-ма души. Втора доза са получили 4610 от тях. Европейската комисия поиска до лятото 70% от възрастните в една страна да са ваксинирани. Възможно ли е обаче това?

"България има възможността на ден да ваксинира от 50 000 до 100 000 души. Организацията е създадена, ще бъдат включени личните лекари, включени са лечебните заведения, включени са мобилните ваксинационни екипи", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Според изчисления на изданието Политико, ако се запази досегашният темп на ваксинация, България ще достигне тази цел през 2040-а година. Докато Румъния ще успее до края на 2022.

Изданието взема като база за изчисленията си средния брой ваксинирани през последните седем дни - 1139 души. И уточнява, че за да обхванем 70% от възрастното население на ден трябва да ваксинираме над 33 000 души.

"Темпът на ваксинационния план не зависи от организацията в страната, а зависи от темпа на доставяне на ваксините в страната", уточни Ангелов.

"За първите две компании, които получиха разрешение, се очакват около 4,5 млн дози, което значи че 2,2 млн от населението със сигурност могат да да бъдат ваксинирани до края на годината", заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Ако одобрение получат пет ваксини, до края на юни ще бъдат имунизирани два милиона и половина души.

"Нашите очаквания са след средата на март, април вече да имаме значително повече количества от това, което получаваме към момента", допълни Кирилов.

По данни на Политико темпът на ваксинация у нас е най-ниският за Европа - 0,38 на 100 души. Докато Малта на всеки 100 души е имунизирала поне четирима.

"Всичко зависи от това кога ще получат разрешение за употреба ваксините", каза още Кирилов.

Богдан Кирилов: В края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека"

Само през февруари от ваксините на "Пфайзер" чакаме 83 хиляди дози, а през март 104 хиляди. От "Модерна" още тази седмица трябва да пристигнат 3600 дози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателските организации настояват за отваряне на затворените бизнеси
Работодателските организации настояват за отваряне на затворените бизнеси
За влизане у нас: Задължително PCR тест
За влизане у нас: Задължително PCR тест