НОВИНИ

За влизане у нас: Задължително PCR тест

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 25.01.2021 (обновена)
11289
Чете се за: 06:37 мин.
Още
Слушай новината

В България да се влиза задължително с отрицателен PCR тест. Тази мярка ще предприемат здравните власти у нас, за да ограничат новия щам на коронавируса, чието разпространение започна от Великобритания. Решението е на Националния оперативен щаб, който заседава с премиера Бойко Борисов, и се отнася както за граждани на ЕС, така и за пристигащи от трети страни. Щабът препоръча още магазините в големите търговски центрове, фитнесите, залите за спорт и танци да отворят врати от февруари.

Позволява ли заболеваемостта у нас разхлабване на мерките от февруари?

Новият вариант на коронавируса се разпространява вече в Европа, има го в България и буди тревога у властите.

Заради ниската заболеваемост у нас, обаче, Националният оперативен щаб препоръча на премиера Бойко Борисов известно смекчаване на мерките. А именно от началото на февруари магазините в търговските центрове, фитнесите и залите за танци да заработят отново.

Ще отворят ли ресторантите и нощните клубове - тепърва ще се решава.

Щабът препотвърди решението от 4 февруари учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас да се върнат присъствено в училище.

България е сред единствените четири страни в ЕС извън червената зона на заболеваемостта. Но новият щам на вируса навлиза навсякъде.

"Прави доста по-големи бели. Той преля в Ирландия, донякъде стъпи и на континента, най-вече в Нидерландия и във Франция. Постепенно страните в Европа ще бъдат засегнати, и то сериозно от него", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Новият вариант не е по-опасен и смъртоносен.

"Първо, най-важно: ваксините му действат. Второ, много важно, засега нямаме медицински доказателства, че преминава по-тежко, не, той не е по-опасен и смъртоносен", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев: 8 българи са с английския вариант на коронавирус

България стои добре в Европа, е оценката на щаба.

"Въпреки че получихме вече лошата вест от проф. Кантарджиев - в България е изолиран новият вариант. Така че това е алармиращ факт, който трябва да заостри нашето внимание", коментира председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Срещу новия щам - всички, идващи от трети страни и ЕС, ще влизат у нас с PCR тест.

"По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия щам на коронавируса в страната", каза и здравният министър Костадин Ангелов.

Ваксинационният план се изпълнява, като започва тестването на учителите.

"Ваксинирането сред колегите, работещи в извънболничната помощ, също върви с нормални темпове, няма застояли ваксини, отворени са допълнителни ковид кабинети, помагат колкото се може по-бързо да се осъществи ваксинацията с двете апликации", заяви председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

Ваксинирането у нас изглежда бавно заради разделянето на дозите за втора ваксина, обясни премиерът Бойко Борисов, който изрази съжаление, че мерките не се спазват.

"Българските граждани не можем да ги убедим, че това е много заразно и в края на краищата има и умиращи от него. С това си обяснявам масовото нарушаване по заведенията, ресторантите и т.н. - частните партита, където се събират по 100 и нагоре човека. Хора, които са уплашени, това не могат да го правят, или хора, които знаят, че новият вариант на щама е във въздуха, не могат да го правят", коментира министър-председателят.

В Германия, Нидерландия и Франция е пълен локдаун, според Борисов, а у нас от 4 февруари тръгват учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас на училище присъствено. Магазините в търговските центрове, фитнесите и танцовите зали да отворят от февруари, обсъди щабът.

Учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас на училище от 4 февруари, окончателното решение - до седмица

"Тъй като другите магазини работят и не е справедливо, седнете, още веднъж се срещнете с ресторантьорите, разбираме абсолютно тяхната тревога и това, че не работят, рискът е ако ги освободим дори на 40% да работят, че тогава при вдигане броя на заразените отново ще бъдат затворени поетапно", каза още Борисов.

От Българската ритейл асоциация призоваха властите веднага да ги отворят, защото 15% от тях вече са фалирали, а дават хляб на 300 000 души. Един от тях е Венцислав Николов, който има магазин за спортни дрехи и обувки.

"Ние сме загубили някъде около 5 млн. лв. приходи за нашата фирма, които 5 млн. са без ДДС. През същото време, ако бяхме работили, щяхме да съберем 1 млн. лв., които щяхме да ги дадем на държавата", коментира Венцислав Николов.

За заведенията и нощните клубове тепърва ще се решава дали да отворят. Ако заработят, но заболеваемоста се увеличи и отново бъдат затворени, според премиера, след това много по-трудно държавата би могла да им помогне финансово заради необходимостта ЕК да одобри всяка една помощ.

Българската асоциация на заведенията заяви, че отказва да се среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов относно евентуалното им отваряне. Недоумяват с какво ресторантите в хотелите са по-безопасни от останалите заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Графикът за ваксинация ще бъде наваксан, обещаха здравните власти
Графикът за ваксинация ще бъде наваксан, обещаха здравните власти
Започна тестването на учителите за коронавирус, 60% са желаещите
Започна тестването на учителите за коронавирус, 60% са желаещите