НОВИНИ

Започна тестването на учителите за коронавирус, 60% са желаещите

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:43, 25.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Важно условие за присъствената форма в училищата е здравето на учителите. Вече започна масовото тестване за коронавирус на преподавателите в цялата страна. Резултатите от антигенния тест излизат за 15 минути, а учителите могат да избират къде да се тестват: на място в училището или в лечебно заведение.

Голям брой учители се интересуват от моментното си здравословно състояние. Така според изследване на Синдиката на българските учители над 60% от педагогическия и непедагогическия персонал са готови да си направят антигенни тестове.

В различните градове ситуацията е различна. Така например 78% от учителите в Пловдив вече си направиха тестове. Под 0,2 на сто са положителните резултати. В Бургас около 50% от учителите и непедагогическия персонал са изявили желание да бъдат тествани.

32-ма учители от столичното 140-о училище искат да си направят тест. Вариантите са два. Първият - учителят сам отива в ДКЦ-то.

"Има абсолютно всички координати, дори назначени координатори с мобилни телефонни номера с директна връзка и наистина кой когато и където му е удобно - може да бъде приет", каза Мая Зафирова - директор на 140 СУ "Иван Богоров".

Вариант две: тестът отива при учителя.

"Тръгваме с линейката, отиваме до съответното училище, правим антигенните тестове, давам резултатите на всеки един учител", коментира Василиса Стойнева - старша медицинска сестра в ДКЦ-12 в София.

"До края на деня мобилният екип на нашето лечебно заведение ще направи над 80 антигенни теста. Като аз лично бях досега в две училища - организацията беше на ниво, всички учители от начален етап се тестват на 100% и немалко желаещи останали учители", заяви д-р Васил Василев, управител на ДКЦ-12 в София.

Над 2200 учители от 53 училища в Пловдив вече са изследвани.

"Резултатите са много обнадеждаващи, ако може така да се каже, защото само при четирима от тях тестът е бил положителен", каза Донка Щилянова, началник отдел "Образование" в Община Пловдив.

Те веднага са поставени под карантина. И в Бургас тестването започна рано тази сутрин.

"80% от преподавателите и 50% от непедагогическия персонал при нас са заявили желание да бъдат тествани", разясни Виктор Григоров, директор на СУ "Иван Вазов" - Бургас.

Според преподавателите кампанията е добре да продължи и сред учениците.

А следващата стъпка за учителите е ваксинацията.

Автор: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За влизане у нас: Задължително PCR тест
За влизане у нас: Задължително PCR тест
"Пътна полиция": Времето се влошава, пътувайте само ако е необходимо
"Пътна полиция": Времето се влошава, пътувайте само ако е необходимо