НОВИНИ

Апелативният съд във Варна отложи делото "Хитрино"

bnt avatar logo
от БНТ
15:29, 25.01.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Апелативният съд във Варна не даде ход на делото за жп катастрофата в Хитрино преди 4 години, отнела живота на 7 души. Процесът стигна до втора инстанция, след като нито една от страните не беше доволна от присъдата, постановена от Окръжния съд в Шумен.

Подсъдими са главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков, които бяха осъдени на 15 и на 10 години затвор. Защитата им поиска да бъдат направени нови експертизи за жп релсите по време на инцидента и за скоростта на влаковата композиция. Адвокатите оспориха и безпристрастността на експертизите на четирима от вещите лица, тъй като са преподаватели във Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” в София и са получавали стипендии от Националната компания “Железопътна инфраструктура”, собственик на жп трасето.

26-ата частни обвинители поискаха по-тежки присъди за двамата машинисти - 20 години затвор и лишаване от правото да управляват влакова композиция за 22 години.

Съдът реши, че преди да се даде ход на делото е необходима справка за формирането на бюджета на Висшето транспортно училище. Тя трябва да бъде представена на следващото заседание на 22 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с по-строги препоръки за пътуване в ЕС
ЕК с по-строги препоръки за пътуване в ЕС
Израел затваря летище "Бен Гурион" за седмица
Израел затваря летище "Бен Гурион" за седмица