НОВИНИ

Как протича масовото тестване на учители за COVID-19

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 25.01.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Образование
Слушай новината

От днес започва масовото тестване за COVID-19 на учителите и непедагогическия персонал в училищата. Целта е да се види скритата заболеваемост сред педагозите, преди връщането на част от учениците от 5-и до 12-и клас към присъствено обучение от 4 февруари. Във всички училища вече са доставени необходимото количество бързи антигенни тестове, които са предоставени от Регионалните здравни инспекции.

Масовото тестване за работещите в сферата на образованието е доброволно и безплатно.

По данни на Синдиката на българските учители около 60% от преподавателите и непедагогическия персонал в страната са готови да си направят антигенен тест, за да стане ясно какво е здравословното им състояние и дали да прекарали COVID-19.

Самото тестване ще се извършва в училищата, като за целта представителите на медицинския персонал са преминали през специално обучение.

Сред областите, където има най-голямо желание за тестване е Благоевград, където около 70% от педагогическия и непедагогическия персонал ще бъде изследван.

Над 80% от работещите в благоевградското Пето училище са изявили желание да се тестват за COVID. Първите 15 души ще го направят още днес.

Най-напред започваме тестовете днес с колегите, които тук присъстват и обучават учениците от 1-ви до 4-ти клас. След това по график започват да идват колегите, които провеждат обучение в електронна среда, каза Мария Тричкова - директор на 5-о СУ "Георги Измирлиев" - Благоевград.

Имаме тестовете, имаме обучени медицински специалисти, имаме го желанието в по-голямата част от страна на педагогически и непедагогически персонал. До вторник, сряда очакваме резултатите по отношение на здравния статус на всички хора, които пряко или косвено участват в образователния процес на територията на област Благоевград, каза Ивайло Златанов - началник на Регионално управление на образованието - Благоевград.

Едва 30% от учителите в Бургас са изявили желание да се изследват с антигенни тестове.

Бих се тествала, но за поставяне на ваксина съм категорично против, каза Даниела Каракушева, преподавател в ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" - Бургас.

Колкото повече хора ваксинирани има, толкова по-спокойно ще работим, няма да се страхуваме и да се надяваме скоро всичко да отмине, каза Василия Василева, преподавател в ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" - Бургас.

Първо в Пловдив започна масовото изследване на преподаватели и непедагогически персонал в учебните заведения. 78% от учителите там вече са тествани.

Резултатите са много обнадеждаващи, ако може така да се каже, защото от всичките 2220 учители само при четирима от тях тестът е бил положителен, каза Донка Щилянова - началник отдел "Образование" в община Пловдив.

При установяване на положителна проба на учител се карантинира целият клас. Масово тестване за коронавирус предстои и за персонала в детските градини.

От РИО-Благоевград казаха за БНТ, че имат готовност за реакция с учителски персонал, ако има голям брой положителни случаи при тестването и няма да се налага прекъсване на учебния процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски продължава със селекцията, Стоянович иска четирима нови
Левски продължава със селекцията, Стоянович иска четирима нови
19-годишно момче стана донор на трима души
19-годишно момче стана донор на трима души