НОВИНИ

Прекарваме ли повече време пред компютъра, когато работим от вкъщи

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 25.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

С цел ограничаване на контактите и овладяване на пандемията все повече фирми, решават да изпратят служителите си да работят дистанционно от вкъщи. Тази мярка обаче има и своите недостатъци.

Кристиян Ефремов е служител в международна компания във сферата на финансовите услуги. Вече почти година работното място е домът му.

В началото при първата вълна бяхме принудени, нямахме избор, трябваше да работим от вкъщи и, защото в нашата фирма има и производство, трябваше да са по-малко хора в самата сграда, споделя Кристиян.

Казва, че спестява много време, когато не се налага да пътува до офиса, но работата от вкъщи има и много недостатъци.

Трудно разграничаваш времето когато работиш, кога почиваш, почивката не се усеща, непрекъснато си пред компютъра… вкъщи тези неща се преливат и неусетно прекарваш по-дълго време пред компютъра определено. В офиса винаги има някой до тебе, с който можеш да се пошегуваш, можете да пиете кафе, дори да имаш малко свободно време, може да поговориш с някой, допълва Кристиян.

Той е женен отскоро и е принуден да дели своето работно място със съпругата си, тъй като тя също работи от вкъщи.

Работа от вкъщи: Как да разделим служебното от личното време

Когато аз съм в среща и тя е в среща може и да си пречим и затова понякога се налага да се разделим, но в повечето пъти си работим в едно помещение и нямаме проблеми, казва Кристиян.

Според Кристиян качеството на работа не се променя независимо дали си в офиса, или не и споделя, че ако може да избира би редувал посещенията в офиса и работа от дома.

Като цяло, според мен е добре хората да могат да избират, говорим за хората, които имат възможност да работят от вкъщи, защото в определени ситуации е предимство. Когато е по-напрегнат деня и имаш доста повече задължения, доста повече работа, определено можеш да се фокусираш повече когато си сам вкъщи и обратното идват моменти когато определено социалния контакт липсва, смята Кристиян.

Надява се, че когато нещата се успокоят, неговите работодатели ще помислят за вариант на редуване.

Автор: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Търговище: Плащаш си данъците и може да спечелиш награда
В Търговище: Плащаш си данъците и може да спечелиш награда
Работа от вкъщи: Как да разделим служебното от личното време
Работа от вкъщи: Как да разделим служебното от личното време