НОВИНИ

Богдан Кирилов: В края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека"

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 25.01.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Нови 14 040 дози от ваксините на "Пфайзер"-"Байонтек" пристигнаха днес. Те ще бъдат разпределени в страната според Националния ваксинационен план.

"Получихме 14 040 дози, които компенсират количествата, които не пристигнаха миналата седмица. Очаква се в следващия месец допълнително около 2300 компенсация. През февруари ще имаме доставка на 83 000, а през март 104 000. За март все още не са окончателни, очаква се да има по-голямо количество", съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов.

В следващите дни очакваме доставка и на 3600 дози на ваксината на "Модерна". "За доставката на ваксината на "Модерна" все още нямаме конкретен ден, но своевременно ще бъде дадена информация", обясни Кирилов.

Директорът на Агенцията по лекарствата съобщи още, че в края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека", а съвсем скоро се очаква одобрение и на четвърта ваксина, която да ускори масовото имунизиране - тази на "Джонсън и Джонсън".

"Ако Европейската комисия даде разрешение за употреба, през февруари вече ще има възможност за доставка и на оксфордската ваксина. Надявам се тя да е третата разрешена. Също така и при следващата аденовирусна ваксина се очаква да бъдат публикуван резултатите от клиничните изпитвания. И сме обнадеждени, че може да има и четвърта одобрена ваксина, което да ускори процеса по ваксинирането", акцентира Богдан Кирилов.

14 040 дози от ваксината на "Пфайзер" - "Байонтек" пристигнаха у нас

Кога ще може да започне масовата ваксинация на населението в България зависи изцяло от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат доставките. Очакванията са след средата на март или април да имаме значително повече количества от това, което получаваме към момента, което ще ускори процеса, коментира Богдан Кирилов.

"При положение, че пет ваксини получат разрешение за употреба до средата на годината това означава, че 2,5 милиона, индикативно, ще могат да бъдат ваксинирани до юни", заяви той.

Директорът на Агенцията по лекарствата коментира още, че няма данни първите две ваксини, които вече получиха одобрение, да не действат при новите щамове на коронавируса.

Целият брифинг вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант
Министър Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант
В село Аврен местната власт плаща таксите на всички студенти
В село Аврен местната власт плаща таксите на всички студенти