НОВИНИ

В село Аврен местната власт плаща таксите на всички студенти

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 25.01.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Още
Слушай новината

"Ако правите план за една година, засадете ориз. Ако правите план за десет години, засадете дърво. Ако правите план за 100 години, образовайте хората." Това гласи древна китайска мъдрост, която звучи актуално и през 21 век. А една малка община близо до Варна я прилага на практика. В Аврен вярват, че най-добрата инвестиция е образованието, затова от 10 години финансират всички свои жители, които учат в университет.

Село Аврен е на 30-ина километра от Варна и е административен център на общината. В нейния състав влизат 17 села, а населението е около 9000 души.

Изглежда като всяка друга в страната, но все пак има нещо уникално. На всеки жител в община Аврен, независимо от възраст, етнос или религия, който е решил да учи в университет, му се плащат семестриалните такси от местния бюджет.

Колкото по-образовани хора има на територията на общината, толкова е по-успешна, а и ние като народ ще бъдем по-успешни, казва Емануил Манолов, кмет на с. Аврен.

Десетки са висшистите, които община Аврен е изучила за последното десетилетие. Само за тази година на 30 студенти ще бъдат платени таксите за обучение.

Силно се надявам, че поне част от тях ще започнат работа в общината, тъй като ние имаме нужда от тях, както в момента те имат нужда от нас, допълва кметът.

Инвестицията вече се отплаща. Сергей завършва "Строително инженерство" в Техническия университет в Русе и след като работи една година в Германия, решава да се върне и да работи в родното си село.

В тази посока ще се развивам. В момента не работя нищо, но вероятно ще започна в общината. Смея да твърдя, че тук са само млад и амбициозен екип и надявам се, да стана част от тях, казва Сергей.

Розалина и Александра пък учат "Социален мениджмънт" в Техническия университет във Варна.

Просто ме влече специалността, това, че можем да помагаме на хората, на хора, изпаднали в нужда, пък и никога не е късно. По-хубаво късно, отколкото никога, казва Розалина.

Не е лесно на по-голяма възраст да запишеш висше образование, но в крайна сметка за учението няма време, така че не е лошо, казва Александра.

Гордостта на академичната младеж в село Аврен е Димитър, който е студент втора година и учи "Медицина" във Варна. Най-трудното и най-скъпото висше образование у нас.

Освен семестриалните такси и учебниците също са много скъпи, така че наистина общината ни е в голяма помощ и подкрепа, казва Димитър.

Той все още не е решил какво ще специализира, но вярва, че от всички нас зависи да се справим с пандемията.

Местната власт подпомага и всеки абитуриент с адресна регистрация в общината. След като вземат диплома за завършено средно образование, младежите получават 200 лева, за да могат да се подготвят за кандидат-студентските изпити. И съвсем заслужено, Аврен е удостоена с наградата "Малка община на знанието".

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богдан Кирилов: В края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека"
Богдан Кирилов: В края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека"
ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район
ПСС: Загиналият при лавина скиор е бил екипиран с всичко необходимо, но е карал в забранен район