Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Работа от вкъщи: Как да разделим служебното от личното време

от БНТ
09:14, 25.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Бизнес
Слушай новината

Още от преди 10 години два пъти е нараснал процентът на хората, които работят от вкъщи и работят през платформи, а COVID-19 просто допълнително е катализирал разговорите за работа от дистанция и за работното време. Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Тодор Капитанов, национален секретар, отдел "Защита на синдикалните права и трудовите конфликти" в КНСБ.

Той каза, че по статистика над 50% от работещите българи използват онлайн форми за комуникация в работата си.

Експертът по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова отбеляза, че през последната година много неща са се променили - както за работодателите, така и за работещите. Наложи се всички да прекроим навиците си на работа за няколко дни, за да се настроим към новите условия, коментира тя.

Възникналите нови моменти са и чисто технологически, така и психологически. Смяната на един режим с друг няма как да не повлияе на трудови процес, смята Саръиванова.

Материята за дистанционната работа у нас е уредена в Закона за труда. Чисто законово разбирането за работна седмица и работно време не са се променили през последната година.

"Въпросът е доколко се спазва това нещо", отбеляза Капитанов.

Изследванията показват, че в последно време над 30% от хората посочват, че работата от вкъщи предизвиква появата на синдрома на това да си "винаги на линия". След приключване на работното време много хора продължават да работят, продължават да получават нареждания.

В момента се подготвя европейска директива, която да защити здравето на работещите.

Според Саръиванова работодателите не злоупотребяват нарочно с времето на служителите си, а в случая става въпрос за един нов режим.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прекарваме ли повече време пред компютъра, когато работим от вкъщи
Прекарваме ли повече време пред компютъра, когато работим от вкъщи
Незаконно сметище край Асеновград
Незаконно сметище край Асеновград