"България на гражданите": Помощите от 24 лв. на ден не се изплащат

от БНТ
19:33, 26.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Движение "България на гражданите", което е част от партньорска мрежа "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Получихме множество сигнали, че обещаните помощи от 24 лева на ден за служители в затворени от държавата предприятия, които са в неплатен отпуск, не се получават, изтъкна като причина Димитър Делчев, лидер на Движение „България на гражданите“.

"Това, че Деница Сачева твърди, че всичко е изплатено, трябва да бъде доказано с факти и цифри. Това, което ние установихме, е, че от програма за 50 млн. бяха одобрени 20 млн. лева, но бяха изплатени едва между 500 000 лева и 1 млн.“, каза още Делчев.

"Статистиката показва, че обещаните помощи не се изпълняват. Вчера един от ръководителите на една от работодателските асоциации каза, че от март месец миналата година до този момент нито една средна компания не е получила от обещаните между 50 000 и 150 000 лева помощи. Нито една малка фирма дори не е одобрена. Помощи не се изплащат. Българският бизнес не получава подкрепа в тези трудни времена и резултатът е, че е на път да фалира. Ние ставаме по-неконкурентоспособни отпреди кризата", коментира Делчев.

ЕС предложи помощ за държавите за т.нар. фиксирани разходи на компаниите. Българската държава можеше да започне да покрива фиксираните разходи на различните компании. Не го направи. Българската държава можеше да освободи от осигуровки или от такса смет тези бизнеси, които не работят. Не го направи. За българската държава е много по-важно да изплати на 1 януари 30% увеличение на заплатите на държавните чиновници. Това е нейният приоритет, защото Бойко Борисов лежи на техните гласове, докато хората, заети в частния бизнес, са на последно място, посочи още лидерът на ДБГ.

Той изтъкна, че ще разчитат на гласовете на хората, които искат промяна, смяна на корупционния модел на управление. По думите му всичко в държавата дефектира.

Алтернативата, която предлагаме, е компетентно управление, което ограничава корупцията, налага съдебна реформа, работи за увеличаване на доходите чрез стимулиране на бизнеса и запазване на фискална стабилност и не на последно място – чиста природа, каза още Димитър Делчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Официално: Три нови заповеди за учениците, заведенията и PCR теста при влизане у нас
Официално: Три нови заповеди за учениците, заведенията и PCR теста при влизане у нас
Само три области в България са в червената Ковид зона
Само три области в България са в червената Ковид зона