НОВИНИ

СЗО: Влошеното психично здраве се превърна в паралелна пандемия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:23, 28.01.2021
6015
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Уволнен инженер от предприятие за производство на каросерии в Югоизточна Франция рани смъртоносно жена от администрацията на компанията, след като застреля служителка от бюро по труда в град Валанс.

Пандемията от коронавирус заплашва да влоши масово психичното здраве в Европа, предимно върху хората до 29 години, предупреди регионалният директор на Световната здравна организация. Същите опасения споделят и властите във Франция. Според същата статистика над 20% от здравните работници страдат от тревога и депресия.

Мерките за здравето са най-важни, но това не поставя заразата с коронавирус пред разпространението и обострянето на психичните заболявания, напомниха от Световната здравна организация.

"Влошеното психично здраве се превърна в паралелна пандемия за Европа. Световната здравна организация е решена да се бори с нея чрез новата Коалиция за психично здраве, която ще оказва съдействие на всяка държава", казва д-р Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа.

Горчивият опит от бурните протести срещу въвеждането на вечерен час в иначе спокойната Нидерландия кара френския кабинет да подхожда много внимателно към затягането на мерките. Търпението дори и на разумните хора в страната е на изчерпване.

Изглежда идва ред на движението "Ядосани клиенти". То подкрепи решението на собственик на ресторант в Ница да отвори заведението си въпреки забраните.

Учудващо голям брой хора демонстрираха, че апетитът за социални контакти идва с яденето. Полицията реагира бързо. Собственикът на заведението вече е задържан, а ресторантът му отново е затворен.

Преди това той призова за активни действия собствениците на ресторанти, които бяха принудени да затворят на 30 октомври миналата година заради скока на заболяванията от коронавирус. Властите в Ница обявиха, че работят по идентифицирането и налагането на глоби на клиентите, които са участвали в протестния обяд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия даде съгласие за провеждане на избори на 4 април за българите
Австрия даде съгласие за провеждане на избори на 4 април за българите
БНБ запазва мярката за капитализиране на пълния обем на печалбата на банките
БНБ запазва мярката за капитализиране на пълния обем на печалбата на банките