НОВИНИ

С 30% повече счупвания в болниците след последния сняг

bnt avatar logo
от Ростислава Генчева
18:18, 28.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След ниските температури през нощта, София осъмна скована от лед. В последните два дни има увеличение на травмите от падане по зеледени улици. Лекарите предупреждават да бъдете внимателни.

С идването на снега някои от малките междуквартални улички останаха непочистени.

Само да ви кажа, че и едно куче се похлъзна тук на леда. Пързалка е. Само, че нямам ледени кънки, разказа водещата на "100% Будни" Мария Андонова.

От Столичния инспекторат заявиха, че с приоритет се почистват улиците, по които се движи масовият градски транспорт, след което идва ред и на междукварталните малки улички.

Сигналите, които получихме за район Витоша, се касае за улици, които са стръмни, тесни и има паркирани коли, които са и в двете страни на движението. Фирмата разполага с малогабаритна техника, която да извърши снегопочистването, но това се случва на етапи, заяви Анета Савова от Столичния инспекторат.

Вече има глобени няколко снегопочистващи фирми заради закъснението. От инспектората напонят, че почистването на тротоарите и ледените висулки е задължене на гражданите.

Смяна на става очаква учителката Пролетка Максимова, след падане на непочистен тротоар.

Малка уличка, неопесачена, заледена, миг невнимание и се получи счупването на тази става, казва Максимова.

В последните два дни има увеличение с 30% на травми след падания вследствие заледяването.

Не е нещо фрапиращо на база на предишните години, но нека нека хората да бъдат внимателни, каза д-р Александър Илиев, завеждащ клиника по ортопедия и травматология УМБАЛ "Света Анна". Да избягват заледен район, било то заледен участък, да не стъпват на шосето. Ако при възрастните пациенти да не излизат, ако не е нещо супер наложително навън. Да бъдат вкъщи или ако излизат навън да бъдат с придружител, допълни травматологът.

Тази нощ при падането на температурите се очакват нови заледявания във високите крайни квартали, а от Столичния инспекторат продължават с почистването. Те призоваха, гражданите да осигуряват достъп до тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха прострелян мъж в Пловдив, бил в оръжейния бизнес
Откриха прострелян мъж в Пловдив, бил в оръжейния бизнес
Продължава разчистването на пътя към базата в Белмекен
Продължава разчистването на пътя към базата в Белмекен