НОВИНИ

Продължава разчистването на пътя към базата в Белмекен

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 28.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

През целия ден машини разчистват неколкометровите преспи по пътя за високопланинския спортен комплекс Белмекен. Там заради лошото време бяха блокирани 180 спортисти от няколко държави.

Всички състезатели са добре, на топло са и продължават да се подготвят в добри условия, съобщи за БНТ управителят на базата Илиян Пищиков.

Очакванията са тази вечер пътят да бъде разчистен. Следобед е била скъсана верига на техниката, но тя веднага е сменена и почистването е продължило.

Снегът в района е над 2 метра. Заради силния вятър в откритите части има много навявания. Бурята и обилният снеговалеж попречиха почистването да започне още вчера, но след като метеорологичната обстановка се нормализира снегопочистването стартира.

По принцип всяка година е така, всяка зима. Снегът не е много голям. Става въпрос, че имаше буря малко тук, преди един ден - два. Страшно беше много. Наистина страшно беше, каза Акия Манзурски, жител на село Конарско.

Армен Назарян сред блокираните в Белмекен: Тук е топло, има храна, тренивровките вървят

Няма поводи за притеснение за нашите спортисти. Условията, при които са настанени, са отлични, каза селекционерът на националния отбор по класическа борба Армен Назарян.

Белмекен винаги има много сняг докато вали зимата, вие знаете, докато не минава снегорина, трябва да се чистят пътищата и тогава минават колите. Иначе, на базата всичко има - топло е, има си храна, тренировките си вървят, подготовка на Олимпиада.

Кадри: Стоян Станчев

Пътят към Белмекен се води служебен на базата. Почиства се с тяхна техника. Днес цялата налична техника - снегорин и ратрак, собственост на най-добрата високопланинска спортна база в Европа, разчистват няколко метровите преспи, които бяха натрупани в последните 24 часа.

Аз карам хранителни стоки за спортната база. Чакаме три часа трябва всеки момент да дойде на около 400 - 500 м е, но има много голяма преспа, каза Здравко Пачинков.

180 спортисти са блокирани в спортната база в Белмекен

Състезателите по борба трябва да слязат от базата в събота. Надяват се до тогава непроходимият участък от 3-4 км да бъде разчистен.

Освен българските национали в базата са още спортисти от Германия, Унгария и Молдова, а в събота ще пристигнат и плувци от Малта.

Автор: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 30% повече счупвания в болниците след последния сняг
С 30% повече счупвания в болниците след последния сняг
ФБР и българските власти разбиха мрежа за киберизнудване, ощетила хора с 46 млн. долара
ФБР и българските власти разбиха мрежа за киберизнудване, ощетила хора с 46 млн. долара