НОВИНИ

САЩ за реформите у нас: България е един от най-важните ни съюзници

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:36, 28.01.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

България е един от най-важните съюзници на САЩ - това заяви специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ Джесика Ким.

Тя изтъкна, че реформите трябва да бъдат всеобхватни и посочи основните предизвикателства от доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона за 2020 г.

Въпросът за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор е едно от множеството предизвикателства - определени в доклада. Останалите включват състава и функцията на Висшия съдебен съвет, липсата на независимост на съдебната система, много ниско равнище на обществено доверие в институциите за борба с корупцията, липсата на независими медии, проблеми свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване на властите, което включва ограничени обществени консултации в законодателния процес и ограничено пространство за гражданското общество. Обръщам специално внимание на тези предизвикатества, защото справянето само с едно няма да реши всички проблемни въпроси, свързани с върховенството на закона, каза Джесика Ким, специален съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова
Борисов: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова
16 000 души от образованието са се тествали за коронавирус досега, започна и ваксинацията
16 000 души от образованието са се тествали за коронавирус досега, започна и ваксинацията