НОВИНИ

16 000 души от образованието са се тествали за коронавирус досега, започна и ваксинацията

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 28.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Образование
Слушай новината

За първите 3 дни 16 000 учители и непедагогически персонал са се тествали за COVID-19, каза за "По света и у нас" заместник-министър Таня Михайлова или това са 12 % от всички. Само 37 души са били положителни.

От Бургас започна ваксинацията на учителите. Имунизацията е част от втората фаза, която вече стартира. Малък е обаче процентът на желаещите преподаватели в морския град, които искат да получат от ваксината.

Антоанета Великова е първият учител в страната, който получава ваксината. Преподавател е по химия в Математическата гимназията в Бургас. Приема имунизацията като отговорност.

„Мисля, че трябва да бъдем отговорни не само към нашето здраве и семействата си, а и с това, че работим с много деца. Ние всеки ден се срещаме с много ученици. Аз преподавам в няколко випуска и просто ще ми бъде тежко на съвестта, ако аз бъда причината някое дете да се разболее", каза Антоанета.

След нея още 29 преподаватели получиха ваксина днес.

Само 23% преподаватели и непедагогическия персонал в Бургаско имат желание да се ваксинират.

„Те ще са някъде около 1800-1900 човека. Ще има ваксинация днес, утре в петък и в събота. И другата седмица продължаваме", каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Освен учители, днес в Бургас бяха ваксинирани общо 23-ма потребители и персонал от Дома за възрастни хора „Цвета и Анка Върбанови".

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци са недоволни от въвеждането на PCR тест при влизане в България
Русенци са недоволни от въвеждането на PCR тест при влизане в България
"Прозрачност без граници": България е на дъното на ЕС по справяне с корупцията
"Прозрачност без граници": България е на дъното на ЕС по справяне с корупцията