НОВИНИ

Отвориха пътя за Белмекен. Румяна Нейкова била сред блокираните в базата

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 28.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пътят за Белмекен, където в спортна база бяха блокирани 180 спортисти, беше отворен преди час. Участъкът беше разчистен от машини на базата. Борбата с преспите продължи цял ден.
Затвореният път не можеше да бъде почистен заради силна буря в района, която е продължила повече от 24 часа.

Пътят до спортната база в Белмекен вече е проходим при зимни условия. Снегоринът стигна до хижа "Христо Смирненски" малко преди 19 ч. Тук чакаха коли с хранителни продукти, предназначени за зареждане на базата.

Водачът на снегорина разказа, че е работил 5 часа без да спира, за да стигне до мястото. Целта е била да отворят тази нощ отсечката. В участъка от пътя, който беше непроходим, е около 3-4 км, имало снегонавявания, защото е открит.

Веднага след снегорина с коли пътуваха Румяна Нейкова и нейни състезатели. Те са били от блокираните в базата 180 спортисти.

Акцията по почистването продължи цял ден, а на места преспите са били до 3 метра. Снегоринът е счупил и верига.

2-3 метра преспи има. Плюс това снегът е набит, корав, мокър... Най-трудният момент беше вчера, когато се разрази буря и трябваше да отваряме пътя. Имаше спортисти, които им беше свършил лагерът, трябваше да си заминават. И се наложи в бурята да излизаме, каза Муса Хаджийски, шофьор на снегорин.

За две вечери бяхме блокирани горе, нормално е, все пак януари месец е и на Белмекен се случват тези неща. Въпросът е, че всички от нас, когато им приключи лагера бързат да се приберат в къщи, защото са изкарали 20 дни в усилени тренировки и всяко едно дете, всеки един състезател бърза да се прибере, нормално, каза шампионката Румяна Нейкова.

Всичко беше наред, имахме си вода, ток храна и всичко наред, каза Лазар Пеев от отбора по гребане.

Акцията с почистването на отсечката продължава и в момента, тъй като от хижа "Христо Смирненски" снегоринът се върна в обратна посока към спортната база, за да обработи още по-добре трасето.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС ще следи и издава разрешение за износа на ваксини
ЕС ще следи и издава разрешение за износа на ваксини
Нормализира се обстановката в Североизточна България
Нормализира се обстановката в Североизточна България