НОВИНИ

Слави Ангелов с коментар след първото заседание за побоя срещу него

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:37, 28.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Делото срещу подсъдимите за побоя над журналиста Слави Ангелов тръгва по същество. Състав на Специализирания наказателен съд отказа да върне обвинителния акт на прокуратурата. Магистратите приеха, че по време на разследването не са допуснати процесуални нарушения, които да накърняват правата на пострадалия или пък да ограничават правото на защита на тримата подсъдими.

Изненадващо, в началото на заседанието адвокатът на Слави Ангелов поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата. Аргументите - телесните повреди са нанесени по особено мъчителен за Ангелов начин.

Ние смятаме, че има твърде много обстоятелства, събрани по делото, които говорят за това, че обвинението може да бъде малко по-тежко. В няколко квалифициращи текста. Но в крайна сметка в залата стана ясно, че тези неща могат да се променят и в хода на делото, така че ще видим какво ще стане.

Освен това, имало и нужда за по-подробно описване на доказателствата, които подкрепят тезата на обвинението, че именно Божидар Митрев и братята Георги и Никола Асенови са нападнали и пребили Слави Ангелов по поръчка срещу заплащане от 50 000 лева.

Адвокатите на подсъдимите също поискаха връщане на обвинителния акт, но с аргумента, че той не достатъчно конкретен, което нарушавало правото им на защита.

Защитата смяташе, че Обвинителният акт не отговаря на изискванията на закона. Много е схематичен. Употребяват се изрази, които са неясни. Защитата няма как да ги тълкува тези изрази, заяви Мариана Тодорова, адвокат на подсъдимите братя Георги и Никола Асенови.

Съдът обаче определи, че Обвинителният акт е коректно съставен и отговаря на всички изисквания. Прие да бъдат призовани като свидетели поемните лица, които са присъствали на огледа на изоставен автомобил, в който са открити биологични следи както от пострадалия Слави Ангелов, така и от тримата подсъдими за побоя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще бъде по-топло
Утре ще бъде по-топло
България приема Мондиала за младежи U21 между 22 септември и 3 октомври
България приема Мондиала за младежи U21 между 22 септември и 3 октомври