НОВИНИ

От днес в България се влиза само с отрицателен PCR тест

Снимка: БНТ/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
06:25, 29.01.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

България въвежда от днес до края на април изискването пристигащите граждани да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Хората без такъв тест ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването се допуска за водачите на автобуси и товарни автомобили, извършващи международен превоз.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов уточни, че български граждани могат да влизат в страната без PCR тест, но ще бъдат поставяни под карантина. Тя ще бъде вдигана, ако до 24 часа представят отрицателен резултат от антигенен или PCR тест.

"Българските туристи, които се завръщат от чужбина, те няма да знаят или ако знаят, няма да са подготвени за тази ситуация за извършване на PCR тестове. Тези граждани ще бъдат подставени под карантина и в рамките на 24 часа, когато представят PCR тест, когато докажат целта на тяхното пътуване, че е било с туристическа цел, те ще бъдат освободени от карантина. Те като са под карантина, обаждат се в РЗИ, даваме им зелен коридор, като им даваме възможност в определен часови интервал да посетят лаборатория и да им бъде направено изследване", обясни главният секретар на РЗИ - Варна Цеца Янкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската агенция по лекарствата се произнася за ваксината на "Астра Зенека"
Европейската агенция по лекарствата се произнася за ваксината на "Астра Зенека"
560 са новите случаи на коронавирус у нас
560 са новите случаи на коронавирус у нас