НОВИНИ

Проф. Матанов: Р Северна Македония все още не е извървяла своя път на сближаване с нас

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 29.01.2021
7173
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Македонизмът е дело на сърбите, това е пределно ясно. И той е изграден на антибългарска основа. Ако се подобрят отношенията с България, един от основните клонове на тази доктрина трябва да падне. От тяхна гледна точка това е естествено, от наша - задълбочава разделението.

Това заяви в "Денят започва" историкът проф. Христо Матанов.

Преди броени дни стана ясно, че в училищата в Република Северна Македония ще се изучава сръбски език и култура. Това решение, което беше анонсирано от Скопие, веднага предизвика и реакция у нас от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Каракачанов с остра критика към политиците в Скопие

"Преди няколко години в Република Северна Македония се натъкнах на масово разпространение на сръбски вестници, масово излъчване на сръбски телевизии, български вестници почти няма, а телевизии - 1. Този процес тече независимо, че е било забранявано при Груевски", допълни проф. Матанов.

Той не си представя да се изучава македонски у нас.

"Това няма да стане по никакъв начин, това значи връщане на онези времена, в които една сегашна парламентарна партия насилствено въвеждаше македонизма и това продължи доста години", категоричен беше историкът.

Според него, това, че ние веднъж сме приели македонския език и македонската нация, сега е основен аргумент на македонците.

"Пътят на сближаване е въпрос и на двете страни. Ние нашия път можем да си го извървим. Те трябва да извървят своя, но засега поне не го виждам. Така че, те трябва да се поопържат в собственото си масло, за да разберат, че сегашната политическа обстановка е различна от едно време", допълни проф. Матанов.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в ковид болница в Румъния взе жертви
Пожар в ковид болница в Румъния взе жертви
Парламентът събра кворум от втория път
Парламентът събра кворум от втория път