НОВИНИ

Разбиха престъпна група, печатала фалшиви пари и документи (Снимки)

разбиха престъпна група печатала фалшиви пари документи
bnt avatar logo
от БНТ
10:59, 29.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични знаци в различни валути, както и на български лични документи.

Задържани към момента са 9 души, към наказателна отговорност са привлечени шест лица.

"Много конфиденциално и бързо се работи по случая. Работихме на територията на няколко областни града. Специализираната прокуратура привлече 6 лица, 4 от които за участие в Организирана престъпна и за вторични престъпления, 2 само за вторични престъпления. Предстои да бъдат привлечени и други лица", съобщи и.ф. ръководителят на СП Валентина Маджарова.

9 задържани и 6-ма обвинени за производство на фалшиви пари и лични документи

Групата е изготвяла фалшиви документи, долари и евра. Изключително е полезна работата на "Сикрет сървиз", това е основна тяхна компетенция и затова службата е създадена да я има", коментира Маджарова.

По думите ѝ печатницата е ясна и е функционирала и преди. „Хората професионално се занимават с това, имат изключително престъпно изградени навици. Печатница е била разбивана в края на 2018 г. в Слънчев бряг“, обясни тя.

"Има нова техника. Извършват упорито тази дейност, тоест наказанието не е било съответно, не е получена превенцията. Единият от тях има условна присъда", добави Маджарова.

Престъпната група е действала и преди на територията на страната. "Новото е това, че доста по-предпазливи в действията, които осъществяват, има си точно изразена йерархия, която действа. Лидерът не се вижда с никой от крайните купувачи на валутата и документите. Има лица, които се занимават само с посредническата дейност", обясни директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Фалшифицирани са лични документи, шофьорски книжки, удостоверения за МПС. "Фалшивите пари, които са задържани по време на операцията, са 360 000 долара и около 410 000 евро. Но парите, които те са генерирали в процеса на работа, са доста повече", каза Янев.

"Качеството на печатаните банкноти е било много добро", призна той. Документите са били пласирани предимно на територията на България, има свързаност и с други държави. Изготвяни са само български документи са самоличност и талони за управление на МПС-та.

"2020 г. получаваме отново информация за тях, което означава, че оттогава са възстановили дейността си, а може и преди това. Основната част от задържаните са същите като предишните", каза още Любомир Янев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропадна контролата Лудогорец - Марибор заради COVID-19, "орлите" намериха спешен съперник
Пропадна контролата Лудогорец - Марибор заради COVID-19, "орлите" намериха спешен съперник
Рилски спортист с втора загуба за Купата на ФИБА
Рилски спортист с втора загуба за Купата на ФИБА